Kultura     | 15.05.2018. 10:05 |

'Jedvanosimsoboakalomistobo' najbolja predstava 17. festivala bh. drame

FENA Saopćenje

ZENICA, 15. maja (FENA) - Na kraju Festivala  bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica saopćene su nagrade Stručnog žirija, Žirija novinara i Žirija publike,.

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala je radio u sastavu: predsjednica dr. sc. Tanja Miletić-Oručević, pozorišna rediteljica iz Mostara i direktorica MTM Mostar, članica dr. sc. Agata Juniku, dramaturginja i teatrologinja iz Zagreba i profesorica na Akademiji dramske umjetnosti Zagreb i članica Ejla Bavčić, glumica iz ansambla Drame Narodnog pozorišta Sarajevo, te je ukupno  dodijeljeno devet nagrada, saopćeno je iz BNP Zenica.

Nagrada „Miodrag Žalica“ za najbolji izvedeni bosanskohercegovački dramski tekst je pripala Igoru Štiksu za dramski tekst „Zrenjanin, u produkciji Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina. Nagrada za najbolju dramatizaciju proznog ili poetskog teksta, filma i drugih struktura, formi i sadržaja pripala je Džejni Avdić za dramatizaciju romana „Knjiga mojih života“ Aleksandra Hemona u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

 Glavnu nagradu Festivala za najbolju predstavu u cjelini je osvojila predstava "Jedvanosimsoboakalomistobo“, autora Nejre Babić i Aleša Kurta, u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR iz Sarajeva. Za ovu predstavu je nagradu osvojio i Aleš Kurt za najbolju režiju.

Nagradu za najbolju glumicu 17. festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra su osvojile Gordana Boban za ulogu Delfe u predstavi „Ravna ploča“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Sanja Radišić za ulogu Male u predstavi „Zrenjanin“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca je pripala Aleksandru Mihajlovskom za ulogu Nine u predstavi „Ničija zemlja“ Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja, a nagradu za najbolju epizodnu ulogu je osvojio Zlatan Školjić za ulogu Markana u predstavi „Ravna ploča“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Specijalnu nagradu Stručnog žirija za kolektivnu igru, ovogodišnji Stručni žiri je dodijelio ansamblu predstave „Jedvanosimsoboakalomistobo“ Sarajevskog ratnog teatra SARTR iz Sarajeva, a Nagradu za najbolju scensku muziku su osvojili Damir Nevesinjac i Basheskija za muziku u predstavi „Jedvanosimsoboakalomistobo“.

Nagradu za najbolju predstavu u cjelini Žiri publike je dodijelio predstavi „Jedvanosimsoboakalomistobo“. 

Nagrada za najbolju glumicu Festivala prema odluci Žirija publike je pripala Ajli Hamzić za ulogu u predstavi „Neće biti smak svijeta“, u režiji Adnana Lugonića, a u produkciji Narodnog pozorišta u Mostaru.

Nagrada publike za najboljeg glumca Festivala je pripala Nusmiru Muharemoviću za ulogu Gabre u predstavi „Ravna ploča“ autora Dragana Komadine, u režiji Lajle Kaikčije i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Žiri novinara 17. festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2018. je radio u sastavu: predsjednica Gordana Ristović-Muslija, novinarka FTV, članica Mujesira Purić, novinarka FTV-a i članica Sanja Stević, novinarka RTVZE i producentica Portala Zenicainfo.ba.

Prema odluci Žirija novinara Nagrada za najbolju predstavu je pripala predstavi „Ravna ploča“. 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ambasador Johann Sattler u posjeti Zenici

Ambasador Johann Sattler sutra u posjeti Zenici

Održana i zenička projekcija dokumentarnog filma 'Grad radnika i arhitekata'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana