Bosna i Hercegovina     | 12.05.2018. 17:49 |

re:Generacija u Hercegovini: Rukometni klub 'Iskra' povezao Stolac i Berkoviće

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. maja (FENA) - Učesnici USAID-ovog projekta re:Generacija, koji imaju zadatak da jačaju svijest o pomirenju, suživotu i zajedništvu u BiH, posjetili su Stolac, saopćeno je iz USAID-a.

Deset mladih ambasadora su razgovarali o temi pomirenja s načelnikom općine, vjerskim vođama, kao i ratnim vojnim veteranima, pokušavajući razmijeniti iskustva i čuti njihove poruke o jačanju mira i suživota u BiH.

Svima je u interesu da žive u miru i skladu, a međusobno poštivanje i uzajmno pomaganje je najbolji put prema uspostavljanju dobrih odnosa i jedino tako je moguće krenuti prema nekoj svjetlijoj budućnosti, poručili su sagovornici.

Nesvakidašnji primjer međuentitetske saradnje ambasadori su prepoznali u ženskom rukometnom klubu "Iskra" iz Stoca te su razgovarali s njihovim članicama.

Naime, klub "Iskra" nema adekvatnu salu za treniranje, pa su im susjedi iz mjesta Berkovići stavili na raspolaganje njihovu sportsku salu. Članice "Iskre" su bošnjačke i hrvatske nacionalne pripadnosti, a Berkovići su u Republici Srpskoj.

- Nama je to sasvim prirodno da nam susjedna općina ustupi salu za korištenje. Tamo redovno idemo na treninge i sve funkcioniše sasvim normalno, nikad nismo imali nekih neugodnih iskustava  - kazala je jedna od članica rukometnog kluba "Iskra".

Nove pozitivne primjere saradnje među mladim generacijama ambasadori će potražiti sutra u Mostaru, a posjete završavaju u ponedjeljak u Sarajevu.

Nakon Sarajeva, ekipa projekta priprema premijeru filma o re:Generaciji, koji će objediniti sve njihove posjete i intervjue te pokazati da građani, uprkos brojnim podijeljenostima, zajedno rade za bolju Bosnu i Hercegovinu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Građani Stoca organizovali protestnu šetnju zbog napada na mladiće

Tužiteljstvo HNŽ-a: Identificirano i lišeno slobode nekoliko osoba

Mediji objavili da su uhićeni napadači iz Stoca, MUP još nije potvrdio informaciju

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'