Svijet     | 12.05.2018. 14:08 |

U Bleiburgu komemoracija za žrtve bleiburške tragedije i križnih puteva

FENA Agencije

BLEIBURG, 12. svibnja  (FENA) - Svetom misom koju predvodi zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić na Bleiburškom polju u Austriji počela je komemoracija kojom se obilježava 73. obljetnica bleiburške tragedije i križnih puteva.

Ovdje se molimo za mir i pokoj duša tisuća ubijenih na stratištima i zakopanih, bez imena i groba, u masovnim grobnicama, rekao je msgr. Želimir Puljić na početku mise, prenosi Hina.

Nazočne je na početku komemoracije pozdravio ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić te rekao da je Bleiburško polje bremenito poviješću i ispunjeno spomenom na nebrojene žrtve koje su se "ovdje nadale spasu, a umjesto toga započele teški križni put koji je mnoge od njih odnio u smrt”.

Pozvao je nazočne da dostojno daju počast svim ratnim i poratnim žrtvama, "osobito onima koji su bez suda ubijeni po završetku Drugog svjetskog rata te su njihovi zemni ostaci zatrpani i skriveni po poznatim i nepoznatim grobištima i jamama”.

"Pozivam vas da to učinimo dostojanstveno, katolički, sabrano moleći božje milosrđe kako za žrtve, tako i za počinitelje tih strašnih zločina, ali i za one koji i danas pronalaze izgovore za njih ili pak žele žrtve zloupotrijebiti u neke svoje sebične svrhe, ne bi li se i jedni i drugi obratili i pokajali”, rekao je.

Mislimo ovdje, dodao je, misli oprosta i pomirenja, misli koje nas otvaraju budućnosti, u svjetlu istine i pravednosti.

Komemoracija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora i supokroviteljstvom Hrvatskoga narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Nazoči joj predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković kojeg su okupljeni pozdravili pljeskom, ali i uz pokoji zvižduk, te predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, član Predsjedništva BiH Dragan Čović. Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske je ministar državne imovine Goran Marić, a predsjednika Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Komemoraciji nazoče i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić, zastupnici Ante Babić, Ivan Šipić, Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović te tajnik Hrvatskoga sabora Davor Orlović.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Sutra komemoracija i sahrana književnika Mirsada Bećirbašića

Mostar: Komemoracija talijanskim novinarima 30. siječnja

Na Fakultetu političkih nauka upriličena komemoracija profesoru Esadu Zgodiću

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom