Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 12.05.2018. 12:12 |

U Meksiku 17 muškaraca spriječeno da se kandiduju za izbore kao transrodne žene

FENA Internet

MEXICO CITY, 12. maja (FENA) - Jedno izborno tijelo u Meksiku odbilo je prijave za kandidaturu 17 muškaraca iz raznih stranaka koji su se pokušali registrovati kao transrodne žene za izbore koji se održavaju 1. jula.

Izborni zavod savezne države Oaxaca u južnom Meksiku saopćio je da su prijave 17 kandidata privremeno blokirane zbog "mogućih nepravilnosti", javlja Reuters.

Iz ovog zavoda nisu dali više razloga za ovaj potez, ali su kazali da će "budno paziti da se ustavni princip jednakosti poštuje, te da žene imaju učinkovit pristup obnašanju javnih funkcija".

Lokalni mediji u Meksiku su naveli da razne političke stranke nisu uspjele naći dovoljno žena kandidata za izbore na kojima će glasači birati novog predsjednika i hiljade lokalnih zvaničnika, te da su prazna mjesta popunilli muškarcima koji tvrde da su transrodne žene.

Savezna država Oaxaca ima dugu tradiciju ljudi poznatih kao "muxe", koji su rođeni kao muškarci, ali se identifikuju kao mješavina gej osobe i žene. Oni su često priznati kao treći spol.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Meksiko prekinuo diplomatske odnose s Ekvadorom nakon upada policije u ambasadu u Quitu

Ustavni sud: Predsjednik RH ne može biti kandidat na izborima

Milanović: Na izborima ću sudjelovati kao kandidat za premijera i pobijediti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana