Kultura     | 12.05.2018. 10:21 |

Zatvoreno 23. izdanje kulturološkog programa Modul Memorije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. maja (FENA) - Prikazivanjem višestruko nagrađivanog filma "Muškarci ne plaču" reditelja Alena Drljevića te otvaranjem izložbe "FreeDom" u Centru za kulturu Konjic zatvoreno je 23. izdanje programa Modul Memorije ovogodišnjeg Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Modul Memorije je kulturološki program koji se bavi očuvanjem kulture sjećanja, imajući kao motiv to da se stvari iz prošlosti ne smiju zaboraviti, i kako se iz njih mora učiti, jer se jedino na taj način neće ponoviti. Cilj programa je uspostaviti jasnu i neraskidivu vezu između etike i estetike, te na taj način koristiti umjetnost i društvene vrijednosti i norme kao način komunikacije sa svojom publikom, saopćeno je iz Festivala MESS.

Svečanim otvaranjem izložbe "Shadow of Memory" u Vijećnici 30. marta, svjetski poznatog fotografa Rona Haviva, zvanično je otvoren ovogodišnji Modul Memorije. U pitanju je kolekcija rijetko objavljenih ili nikada viđenih fotografija tog autora iz perioda rata u Bosni i Hercegovini. Prvi put ove godine dodijeljena je i Specijalna nagrada Modula Memorije za očuvanje kulture sjećanja, a nagrada je uručena autoru koji je prisustvovao otvaranju izložbe. Ron Haviv i njegova saradnica, dr. Lauren Walsh, narednih su dana održali zanimljivo predavanje o značaju fotografije u ratnim uslovima, na taj način zaokruživši priču o izložbi.

Ove godine su, u okviru Modula Memorije otvorene četiri izložbe eminentnih bh., te regionalnih i svjetski poznatih fotografa, a sve su društveno i socijalno angažovane. Pored izložbi, održane su projekcije višestruko nagrađivanih bh. dugometražnih i kratkometražnih filmova, te evropska premijera novog filma Aide Begić "Never leave me", koji tematizira živote sirijske djece siročadi.

Ni teatar nije zapostavljen, pa se tako u ovogodišnjem programu našla splitska predstava "Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad", koja se bavi pitanjem prihvatanja drugog i drugačijeg, a predstava je gostovala u čast na nedavno preminulog Predraga Lucića.

Ove godine su održane i dvije promocije knjiga. Jedna je novi roman bh. autora Edina Krehića, a druga je dramski tekst izdat u okviru Biblioteke MESS. Posjetitelji Muzeja ratnog djetinjstva su imali priliku da vide "Pancirnu knjigu", djelo mladog umjetnika posvećeno upravo sjećanju, memoriji te periodu opsade. Kao i svake godine, programi Modula Memorije se održavaju i u drugim gradovima zbog svijesti o važnosti povezivanja, kazivanja i komunikacije, pa su tako upravo u Konjicu održani posljedni programi.

- Umjetnički programi Modula Memorije podsjećaju nas na snagu i potencijal čovjeka da i u najgorim situacijama teži ljepoti, dobroti i pravdi. Modul Memorije, već duže od dvije decenije, dokaz je kako su teška i bolna ljudska iskustva zapravo razlog i motiv da svi budemo plemenitiji, bolji i suosjećajniji kao ljudi, a činjenica da imamo mogućnost obezbijediti građanima gotovo dva mjeseca besplatnih kulturnih programa za koje vjerujemo da su ujedno i društveno angažirani, jeste ono što je najveći motiv i snaga za postojanje Modula Memorije, jer je upravo primarni cilj Modula razvijanje empatije i svijesti prema drugima koji prolaze kroz ono kroz šta smo i mi tokom rata u BiH - rekao je direktor Festivala MESS i umjetnički direktor Modula Memorije Nihad Kreševljaković.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Pedstave iz Crne Gore i Australije gostuju u progamu Modula Memorije

Izložbom 'Sarajevo - grad ljubavi i stradanja' Danila Krstanovića otvoreno 29. izdanje Modula Memorije

Izložba fotografija Danila Krstanovića 'Sarajevo – grad ljubavi i stradanja' otvara Modul Memorije

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana