Bosna i Hercegovina     | 11.05.2018. 14:48 |

Crnadak:Proširenje EU na prostor zapadnog Balkana najvažniji proces za regiju

FENA Saopćenje

CAPE SOUNIO/SARAJEVO, 11. maja (FENA) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sudjelovao je na sastanku „Visegrad 4 plus Balkan 4 plus" (V4+B4+) održanom u Cape Sounio, kod Atine, u Grčkoj, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.  

Višegradsku grupu (V4) čine četiri srednjoevropske zemlje članice Evropske unije - Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska, dok format B4 plus predstavljaju članice EU s Balkana - Grčka, Hrvatska, Rumunija i Bugarska. Na skup u Grčkoj Bosna i Hercegovina je bila pozvana kao potencijalni kandidat za članstvo u Europsku uniju (EU).

Na sastanku je, među ostalim, razgovarano o proširenju Europske unije na zapadni Balkan, jačanju energetske suradnje, kao i koordinaciji između zemalja članica EU.

Crnadak je u obraćanju istaknuo kako je ovo vrlo važna godina za proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine. Govoreći o procesu evropskih integracija, Crnadak je naglasio da su Berlinski proces i inicijativa zapadni Balkan 6 (WB6) donijeli pozitivan zamah za regionalnu suradnju, posebno kroz projekte za koje se očekuje da će imati značajan ekonomski i društveni efekt.

- Proširenje EU na prostor zapadnog Balkana je najvažniji proces za budućnost regije jer omogućuje dugotrajnu stabilnost i otvara prostor za brži ekonomski razvoj. Ipak, za Bosnu i Hercegovinu su najveći izazovi u našim unutarnjim odnosima jer se moramo izboriti za jače institucije u borbi protiv korupcije, za poštenije društvo, za više investicija i kvalitetniji svakodnevni život naših građana. Tek tada će evropska budućnost i uspjeh evrointegracijskog procesa imati stvaran značaj za naše građane i narode - istaknuo je  Crnadak.

U okviru sastanka V4+B4+, Crnadak će održati bilateralni sastanak s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom. Crnadak i Szijjarto razgovarat će o bilateralnim aktivnostima, kao i nastavku procesa evropskih integracija BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Pozder okupila stručnjake za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'