Bosna i Hercegovina     | 11.05.2018. 13:16 |

Učesnici OSCE-ove Konferencije o medijima osudili ranjavanje novinarke Lakić

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. maja (FENA) - Učesnici OSCE-ove Konferencije o medijima u jugoistočnoj Evropi, koja se održava u Strugi, osudili su ranjavanje Olivere Lakić, istraživačke novinarke dnevnog lista „Vijesti“ iz Crne Gore, koje se dogodilo 8. maja.

Saopćili su da šalju snažnu poruku podrške i solidarnosti Oliveri Lakić, zaposlenima u dnevnom listu „Vijesti“  i svim novinarima i medijskim radnicima koji se suočavaju sa napadima, prijetnjama i zastrašivanjem u Crnoj Gori i u regionu jugoistočne Evrope.

Podsjećaju se da ovo nije izolovan incident navodeći da je Lakić dobila užasne prijetnje 2011. godine, bila je pretučena prije šest godina, a dvadeset i pet puta je dolazilo do napada i prijetnji protiv novinara dnevnog lista „Vijesti“, medijskih radnika i imovine još od 2007. godine.

- Mnogi novinari i medijski radnici širom regiona jugoistočne Evrope redovno suočuvaju sa napadima, uključujući fizičke prijetnje i zastrašivanja, kao i one upućene putem interneta. Ipak, prečesto postoji nekažnjivost i previše počinilaca krivičnih djela protiv novinara i medijskih radnika u regionu nikada nije bilo izvedeno pred lice pravde - konstatovali su učesnici.

Također, političke vođe su, među kojima su predsjednik države, premijer i predsjednik Skupštine Crne Gore javno osudili napad, a državne vlasti su  pokrenule krivičnu istragu o ranjavanju Lakić.

- Pozivamo ih da osiguraju da ova istraga bude nezavisna, djelotvorna i brza i da počinioci napada, uključujući i ogranizatore, budu izvedeni pred lice pravde. Političari i javni zvaničnici ne treba da stvaraju neprijateljsku atmosferu za medije putem svojih izjava i postupaka. Oni moraju da demonstriraju viši stepen tolerancije za kritičko novinarstvo i da podrže pluralnost glasova i mišljenja u društvu - poručili su učesnici.

Tim povodom OSCE skreće pažnju "da svi državni i nedržavni subjekti treba da prepoznaju da svaki napad na novinara ne samo da krši prava konkretnog novinara, već također narušava pravo javnosti da bude informisana, vladavinu prava i samu demokratiju".

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

OSCE osuđuje odluke NSRS o izbornom zakonu

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

OSCE najoštrije osuđuje napad na načelnika Općine Stari Grad Irfana Čengića

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'