Bosna i Hercegovina     | 11.05.2018. 12:54 |

Predstavnici političkih stranaka potpisali Protokol za fer i poštene izbore

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 11. maja (FENA) - Predstavnici deset bosanskohercegovačkih političkih stranaka koje učestvuju na predstojećim izborima potpisali su danas u Sarajevu Protokol o saradnji za fer i poštene izbore u Bosni i Hercegovini.

Protokol su potpisali Narodna stranka radom za boljitak, Nezavisna bosanskohercegovačka lista, Demokratska fronta, Socijaldemokratska partija BiH, Savez za bolju budućnost, Nezavisni blok, Hrvatska stranka BiH, Naša stranka, Građanski savez i Stranka demokratske aktivnosti.

Hrvatska demokratska zajednica 1990 i Savez za promjene Protokol će potpisati naknadno, čime će ukupno 14 stranaka potpisati ovaj dokument. 

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić naglasio je da je to neformalna koalicija političkih stranaka koje su opredjeljene za usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH.

- Želimo stvoriti pretpostavke da u oktobru imamo izborne rezultate koji zavise od izborne volje građana, a ne brojača njihovih glasova - zaključio je Nikšić.

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić kazao je da su izmjene Izbornog zakona BiH još u proceduri.

- Ali svi potpisnici se slažu da je segment o nadzorima izbora jedna od elementarnih stvari da bi imali fer i poštene izbore - istakao je Komšić te dodao da će pozvati i nevladine organizacije koje prate izborni proces da im se pridruže.

Predsjednik Hrvatske stranke BiH Božo Skopljaković kazao je da tehničke izmjene o izbornom procesu nemaju uticaj na vitalni interes bilo kojeg naroda u BiH.

- Ukoliko tehničke izmjene Izbornog zakona ne budu usvojene, treba zatražiti od visokog predstavnika da ih nametne - poručio je.

Potpredsjednik SBB-a Damir Arnaut kazao je da takva tehnologija postoji u Indiji, Brazilu i Filipinima te da je to moguće izvesti i u državi koja ima 3,5 miliona stanovnika.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Efendić: SBiH nastavlja borbu za državu i njeno institucionalno jačanje

Murphy: Sistem finansiranja kampanja u BiH obilježen korupcijom

Potpisan Protokol između Vlade KS, Tužilaštva i NVO za borbu protiv nasilja u porodici

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo