Sport     | 11.05.2018. 12:40 |

Evropski pokret u BiH uručio priznanje Vahidu Halilhodžiću

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 11. maja (FENA) – Evropski pokret u Bosni i Hercegovini (EpuBiH) uručio je danas u Sarajevu priznanje poznatom bh. nogometnom stručnjaku Vahidu Halilhodžiću, u okviru obilježavanja 70. godina postojanja Evropskog pokreta Internacional i Dana Evrope u BiH 2018.

Halilhodžiću je priznanje „Orden Evropskog pokreta“, najviše priznanje naroda, građanki i građana Bosne i Hercegovine, uručio dobitnik prvog takvog priznanja Evropskog pokreta u BiH, visoki predstavnik Valentin Inzko

Kako je istaknuo predsjednik EPuBiH Predrag Praštalo, priznanje ove godine se uručuje velikom čovjeku, sportisti, karakternoj ličnosti i ponajboljem ambasadoru BiH, nekada velikom igraču i napadaču bivše Jugoslavije, koji je nakon okončanja aktivne karijere nogometaša nastavio jednako uspješnu trenersku karijeru.

- Veliko mi je zadovoljastvo da uime građana i naroda BiH možemo zahvaliti velikom čovjeku i sportisti za sve ono što je uradio u bivšoj Jugoslaviji, Evropi i svijetu na promociji Bosne i Hercegovine. Zamolili smo Halilhodžića da i u buduće nastavi biti ambasador BiH – rekao je Praštalo.

Halilhodžić je rekao da mu je najdraže priznanje ono koje se dobije iz vlastite kuće - Bosne i Hercegovine, iako je u Francuskoj bio odlikovan u više navrata, te naglasio da sportisti u BiH imaju veliku odgovornost u procesima pomirenja.

- Priznanje koje sam dobio je velika čast i obaveza. Ja sam vanpolitička osoba., ali smatram da sportisti u BiH imaju obavezu da doprinesu procesu pomirenja. U BiH je sve politika, ali nadam se da će jednog dana postati dio Evropske unije. Svi bismo to željeli ali ovdje ljudi to ne žele da urade iz poznatih nam razloga. Žalosno je da zbog ličnih interesa pojedinaca ovaj narod, koji ima mnogo divnih osobina, ostane zatvoren u svojim čoporima – rekao je Halilhodžić u obraćanju.

Halilhodžić apeluje na sportiste da naprave korake u prvacu smanjenja antagonizma i doprinesu procesima pomirenja u BiH i dodaje da ga priznanje Evropskog pokreta potiče da još više radi na pozitivnoj promociji BiH.

Nogometnoj legendi prizanje je uručio visoki predstavnik Valentin Inzko koji je u svom kratkom govoru istaknuo da je BiH svijetu dala mnogo.

- Mnogi Bosanci i Hercegovci u svijetu su priznati i poštovani. Iako je Japan uložio mnogo u BiH i BiH je Japanu dala dva nogometna selektora, Ivicu Osima i Vahidina Halilhodžića. Moramo biti ponosni na njih i izraziti im zahvalnost – izjavio je Inzko.

Evropski pokret u BiH tradicionalno i u kontinuitetu obilježava Dan Evrope u BiH od 2005. godine, promovirajući uspješne lokalne zajednice, privredne subjekte, druge organizacije i pojedince iz zemlje i inozemstva, koji su dali značajan doprinos procesu EU integracija države, razvoju društvene zajednice i međunarodnog ugleda i imidža Bosne i Hercegovine.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Evropski pokret u BiH čestita ambasadoru Nelsonu uručenje priznanja Počasni građanin Mostara

Za Evropski pokret je 9. maj simbol pobjede, ali ujedno i opomene

Praštalo: Hrvatsko predsjedavanje EU-om prilika za ubrazanje evropskog puta BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta