Bosna i Hercegovina     | 11.05.2018. 13:34 |

UZOPI u BiH - Situacija sa migrantima u BiH zahtijeva multisektorski pristup

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. maja (FENA) -  Unija za održivi povratak i integracije u BiH (UZOPI u BiH) poziva nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da se, povodom priliva migranata/izbjeglica u Bosni i Hercegovini s područja Bliskog Istoka, uključe u sistemsko rješavanje njihovog prihvata i smještaja.

- Potrebno je iznaći rješenja za smještaj migranata/izbjeglica s Bliskog Istoka koji trenutno borave u BiH i uraditi klasifikaciju njihovog statusa, da li žele da traže azil u BiH ili samo povremeno borave u našoj državi. Potrebno im je pružiti svaku vrstu ljekarske pomoći - navodi Press služba UZOPI u BiH.

Po njihovom mišljenju najvažniji je multisektorski pristup svih relevantnih aktera u BiH (od državnih institucija, međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva) u kreiranju povoljnog ambijenta za prihvat migranata/izbjeglica sa Bliskog Istoka.

UZOPI u BiH u saopćenju za javnost podsjećaju na solidarnost bh. stanovništva koji u hrani, odjeći, lijekovima pomažu migrantima, ali i naglašava da se radi o jednokratnom rješenju.

- Konstantno nam pristižu informacije od naših članica/nevladinih organizacija da se, bez obzira na probleme sa kojima se suočavaju naši građani, migrantima pružaju pomoć. Međutim, to su sve jednokratna rješenja - poručili su.  

UZOPI u BiH ističe da je "po procjenama dosad u BiH registrirano oko 800 migranata/izbjeglica s Bliskog Istoka, a prema izjavama ministra Dragana Mektića očekuje se novi talas izbjeglica koji će doći u BiH što bi svojevrsno predstavljalo migrantsku krizu".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Proces povratka prevazišao postojeće zakonske odredbe, nužne izmjene zakona o izbjeglicama

U 20 bh općina u toku monitoring utroška javnih sredstava namijenjenih za povratnike

UZOPI - Počeo projekt 'Povećanje odgovornosti procesa utroška javnih sredstava za održivi povratak'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'