Bosna i Hercegovina     | 11.05.2018. 11:17 |

Ambasadori pomirenja završavaju svoj posjet bh. gradovima

FENA Saopćenje

MOSTAR, 11. svibnja (FENA) - Ambasadori pomirenja, odnosno sudionici USAID-ovog projekta re:Generacija, tijekom vikenda završavaju svoj posjet bh. gradovima obilaskom Stoca, Mostara i Sarajeva, nakon čega se, već početkom jeseni, očekuje premijera dokumentarnog filma o njima nastalog u produkciji udruženja Magacin Kabarea i režiji Emira Kapetanovića.

Tijekom vikenda Ambasadori će posjetiti Stolac gdje će, osim obilaska grada, razgovarati sa članicama ženskog rukometnog kluba "Iskra" koji ima odličan primjer međuentitetske suradnje na ovim prostorima, priopćili su sudionici USAID-ovog projekta.

Naime, klub „Iskra" u Stocu nema adekvatnu dvoranu za treninge, pa su im susjedi iz mjesta Berkovići stavili na raspolaganje svoju sportsku dvoranu. To ništa ne bi bilo neobično da članice ovog kluba nisu bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, a Berkovići mjesto u Republici Srpskoj, napominju Ambasadori.

Osim Stoca, ekipa re:Generacije će u narednim danima posjetiti i Mostar gdje će se sastati s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i razgovarati o temi suživota u BiH.

Večernji termin rezerviran je za posjetu prve predstave nastale u koprodukciji Narodnog pozorišta Mostar i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Riječ je o komadu "Ajmo na fuka", koji govori o dvojici vojnika, pripadnika HVO-a i Armije BiH. Razgovor s glumcima poslije predstave će biti više nego poučan za mlade aktiviste, dodaje se u priopćenju.

U ponedjeljak, 14. svibnja, Ambasadori svečano zaključuju svoje aktivnosti na ovom projektu dolaskom u Sarajevo. Ovu posjetu će iskoristiti za obilazak grada i Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, kao i za posjetu medijima kojima će predstaviti svoje dosadašnje aktivnosti te razgovarati o rezultatima i iskustvima stečenim tijekom rada na projektu.  

Nakon kratke ljetne pauze, ekipa projekta priprema premijeru filma o re:Generaciji te projekcije širom BiH, ali i izvan nje.

Ambasadori pomirenja, koji su prethodnih mjeseci obilazili bh. gradove, razgovarali su s političarima, umjetnicima, sociolozima, predstavnicima medija, ali i ratnim veteranima i žrtvama stradanja, s ciljem, kako su naveli, da makar djelomično skinu pomračenja nastala uslijed segregacije, nacionalizma i predrasuda koje su kreirale različite politike i nemili događaji na ovim prostorima.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom