Stranačke aktivnosti     | 11.05.2018. 10:25 |

Saopštenje za javnost Građanskog saveza

FENA Saopćenje

Na sedmoj sjednici Predsjedništva Građanskog saveza (GS) ponovo je izražena podrška dogovoru o jedinstvenom nastupu stranaka građanskog bloka na predstojećim Opštim izborima. Predsjedništvo je prihvatilo prijedloge o programskim načelima i ponovo konstatovalo da su u skladu sa idejama građanske države na kojima GS gradi svoje javno djelovanje.

Nadalje, Predsjedništvo GS je odlučilo da podrži jednog kandidata građanskog bloka za člana Predsjedništva BiH. Smatramo da bi isticanjem kandidata GS za člana Predsjedništva BiH smanjili šanse kandidatu DF – koji prema svim relevantnim istraživanjima ima objektivno najveće šanse za pobjedu i koji je do sada jedini izrazio spremnost da se kandiduje – i stoga nećemo ići u tom pravcu bez obzira na eventualnu štetu po GS.

Smatramo da osovina Milorad Dodik-Dragan Čović poslije izbora sprema napad na ustavni poredak, proizvodnju pravnog haosa, a vrlo moguće i organizovano nasilno djelovanje. Stoga cijenimo da je izuzetno važno spriječiti HDZ da sačuva mjesto člana Predsjedništva. Uloga članova Predsjedništva BiH biće po našem uvjerenju ključna u smislu očuvanja suvereniteta i međunarodnog subjektiviteta BiH u vremenu koje dolazi nakon izbora u oktobru 2018. godine.

Stav GS-a je, također da potencijalni birači građanskih i lijevih stranaka traže ukrupnjavanje i zajednički nastup. Stoga i ovim pokazujemo da smo spremni učiniti sve što je u našoj moći da se to i dogodi.

Predsjedništvo je zvaničnike DF već obavijestilo da smo spremni podržati njihovog kandidata i postiglo načelni dogovor da imamo zajedničke liste.

Predsjedništvo GS smatra da je istorijska odgovornost na SDP kao najvećoj lijevoj stranci u BiH. Pozivamo ih još jednom da pređu preko svih eventualnih ličnih razmirica i budu glavna karika zajedničkog nastupa, posebno na izbornim listama.

GS pozdravlja inicijativu SDP za fer i poštene izbore i daje joj punu podršku.

Također, GS upozorava članove Centralne izborne komsije (CIK) da su njihove izjave o eventualno popunjavanju Doma naroda bez poštivanja Ustava FBiH bilo rušenje pravnog poretka zemlje. Članovi CIK treba da izvuku pouku iz njihovog nelegalnog djelovanja iz 2011. kada je OHR morao braniti pravni poredak od nelegalnih odluka CIK-a koje su išle u korist HDZ.

Predsjedništvo GS smatra da je očito da naša zemlja ide ka najvećoj političkoj i društvenoj oluji od 1995. godine. Poručujemo da zahtjevi za mjestima u parlamentu ne mogu biti razlog što ćemo dozvoliti raspad zemlje i svega što volimo i za šta su živote dali naši najmiliji.

Na kraju, GS poziva sve one kojima je neupitna građanska i sekularna BiH da zaborave na lične interese i daju sve od sebe da se spriječi pobjeda Dragana Čovića za Predsjedništvo BiH, kao i listi nacionalnih stranaka za sve parlamente. 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom