Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 11.05.2018. 10:11 |

Le Drian: Evropske kompanije ne smiju plaćati cijenu američkih odluka

FENA Internet

PARIS, 11. maja (FENA) - Francuska je ocijenila neprihvatljivom odluku Sjedinjenih Američkih Država da nametne sankcije kompanijama koje trguju s Iranom, javlja BBC.

Odluka SAD uslijedila je nakon što je Donald Trump saopćio da se ta zemlja povlači iz međunarodnog ugovora o nuklearnom programu sa Iranom.

Francuski šef diplomatije Jean-Yves Le Drian je rekao da evropske kompanije ne trebaju platiti cijenu američke odluke. Kompanije su dobile rok od šest mjeseci da prekinu svo poslovanje sa Iranom i ne smiju ulaziti u nove ugovor ili će se suočiti sa sankcijama.

- Mislimo da sankcije ne smiju prelaziti granice, a evropske kompanije ne smiju plaćati cijenu – rekao je Le Drian, dodajući da se već po porastu cijena nafte vide posljedice američkih odluka.

Samo francuske kompanije su potpisala ugovore sa Iranom teške milijarde dolara. Sada imaju rok od pola godine ili će biti pod sankcijama SAD-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bećirović s francuskom delegacijom: Zahvalnost Francuskoj na podršci rezoluciji o Srebrenici

Macron razgovarao s Netanyahuom i Sisijem o izbjegavanju eskalacije sukoba na Bliskom istoku

Netanyahu: Borit ću se protiv bilo kakvih američkih sankcija vojnim bataljonima

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije