Bosna i Hercegovina     | 10.05.2018. 15:34 |

Ivanić: Njemačkoj je stalo do mira i stabilnosti u cijelom regionu

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 10. maja (FENA) - Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je danas u Sarajevu, po povratku iz Berlina, gdje su se članovi državnog Predsjedništva sastali s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, izjavio novinarima da je razgovarano o Izbornom zakonu BiH, ali i o drugim temama.

- Razlog sastanka jeste osjećaj Njemačke da bi BiH mogla ući u krizu, u kojoj se ona u suštini već i nalazi. Glavni povod, ali ne bih rekao i jedini uzrok krize, jeste to što se događa u vezi s Izbornim zakonom i to jeste bila dominantna tema naših razgovora - kazao je Ivanić na pres-konferenciji.

Dodao je da „Njemačka tu nema neko rješenje niti je realno očekivati da oni iziđu s prijedlogom kako bi mi trebali urediti svoj Izborni zakon“.

- Ali je više nego jasno rečeno da je Njemačka spremna da da i eksperte i da da svoj pogled, ali da je ključna obaveza političkih ličnosti u BiH da to pitanje riješe. Mislim da su oni potpuno svjesni potencijalne opasnosti i nestabilnosti, posebno u periodu nakon izbora koja može da dođe, i posebno u odnosima unutar Federacije BiH i oni to žele spriječiti, prije svega zato što je Njemačkoj stalo do mira i stabilnosti u cijelom regionu - naveo je Ivanić.

Dodao je da bi BiH, „ovakva kakva je“, mogla proizvesti onda nestabilnost i šire, ne samo unutar BiH, nego i u regionu.

- Zato je njihov interes da budu prisutni. Očekujem da će oni biti prisutni ovde i u mjesecima koji slijede. Naravno, oni očekuju da mi njima pomognemo da bi nam oni pomogli. Jer ako mi nećemo da pomognemo njima, to znači ako ne bude dobre volje, ako ne bude spremnosti, ako ne bude dijaloga, onda i od njihove pomoći nema ništa, onda nemaju kome pomoći – smatra Ivanić.

Zato je, kazao je on, ključna odgovornost na partijama iz Federacije BiH, u ovom trenutku dominantno HDZ-u i SDA, da pokažu kompromis i širinu.

- Mislim da je to bila ključna poruka – naveo je Ivanić.

Po njegovim riječima, „imamo različite pristupe kolega iz Federacije BiH“.

- Jedan pristup je onaj koji se poziva na presudu Ustavnog suda i traži legitimno predstavljanje naroda. Drugi pristup je od drugog partnera koji  kaže 'u redu, legitimno predstavljanje naroda, ali imate i presudu Suda za ljudska prava u Strazburu koji traži uvođenje svih i opštu ravnopravnost'. Očito jedno drugo isključuje. Postoji suštinsko neslaganje oko toga šta je problem i zato mislim da je dubina tih razlika jako velika i gotovo da nema saglasnosti oko definicije problema, a onda tek možete misliti kakve saglasnosti nema oko razrješenja – kazao je Ivanić.

Istaknuo je da je on protivnik da OHR nešto nameće, dodajući da je uvijek bio protivnik takve uloge OHR-a.

Upitan o mogućem interveniranju Centralne izborne komisije, ukoliko ne dođe do političkog dogovora, Ivanić je odgovorio da „ukoliko oni imaju zakonsku osnovu da nešto urade, neka urade“.

- Ali ne vidim što to do sada nisu radili. Malo mi je čudna rečenica 'ako ne bude političkog dogovora, onda ćemo mi'. Pa ako već mogu, onda su već trebali da nešto urade. To onda nema veze s političkim dogovorom - smatra Ivanić.

On je kazao da su članovi Predsjedništva BiH s kancelarkom Merkel razgovarali i o nekim  drugim temama, o migrantima i o činjenici da to postaje sve veći problem za BiH, kao i o pitanju nekih naših ljudi koji tamo borave bez pravnih temelja koje oni imaju namjeru i da vrate u BiH. Bilo je riječi o regionalnim pitanjima.

- Razgovor je bio predviđen da traje dva sata, a trajao je tri sata. To pokazuje koliki je njen interes bio. To je rijetkost u poređenju s drugim liderima zemalja u Evropi da se tolika pažnja posvećuje ovom prostoru – navodi Ivanić.

Na novinarsko pitanje u vezi s najavama dolaska predsjednika Republike Turske u BiH, Ivanić je kazao da su imali predviđenu zvaničnu posjetu početkom juna i ona je zbog izbora u Turskoj otkazana.   

- U ovom sadašnjem aranžmanu ja nisam učestvovao i sticajem okolnosti u tom periodu neću biti u zemlji - kazao je on.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Avioni više neće prevoziti poštu unutar Njemačke

Nekoliko osoba poginulo u sudaru autobusa u blizini Leipziga

Baerbock: Humanitarne organizacije moraju biti u prilici da nesmetano dostavljaju pomoć u Gazu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo