Bosna i Hercegovina     | 10.05.2018. 15:06 |

Sastanak o prednacrtu zakona o lokalnoj samoupravi KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. maja (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić organizirali su danas konsultacijski sastanak o prednacrtu zakona o lokalnoj samoupravi KS sa predstavnicima jedinica lokalne samouprave u Kantonu Sarajevo.

Zakonom se, u skladu sa usvojenim amandmanima na Ustav KS-a, vrši redefiniranje i preciziranje nadležnosti između jedinica lokalne samouprave i KS, dinamika i način njihovog prenosa te brojna druga pitanja vezana za nadležnosti lokalne samouprave.

Premijer Zolj je napomenuo da se radi o jednoj od najvažnijih reformi u Kantonu Sarajevo, da puno problema u definiranju nadležnosti stvara činjenica da je riječ o nadležnostima više nivoa vlasti, te je potrebno paralelno raditi i na pripremi niza propisa i pravnih rješenja koja će urediti predmetnu oblast.

Uime predlagača zakona, ministar Nenadić je prezentirao prisutnima konkretne podatke iz oblasti na koje se zakon o lokalnoj samoupravi odnosi, kao što su predškolsko i osnovno obrazovanje, te komunalna djelatnost, a koji su relevantni za pitanja prenosa nadležnosti.

Između ostalog, da na području KS funkcioniše 71 ustanova predškolskog i osnovnog obrazovanja, da je u tom resoru uposleno 3.820 ljudi, te da su za funkcionisanje ustanova i rad uposlenika u ovoj oblasti budžetom KS za 2018. godinu osigurana sredstva u iznosu od 104.221.794 KM.

Ministar je napomenuo da će u okviru pokrenutih reformi biti neophodno donijeti nove zakone i druge propise iz oblasti pripadnosti javnih prihoda, komunalnih djelatnosti, predškolskog i osnovnog obrazovanja i brojne druge, a što je Ministarstvo sagledalo i evidentiralo u Studiji koja je u stvari stručna podrška navedenim aktivnostima.

Dogovoreno je da će Ministarstvo i Vlada KS proslijediti tekst zakona predstavnicima Grada Sarajevo i općinama, koji će u kratkom roku vratiti usaglašen prijedlog Vladi KS na upućivanje u daljnju zakonodavnopravnu proceduru.

Ukoliko se nacrt zakona usvoji, Vlada KS će predložiti javnu raspravu u trajanju od 60 dana kako bi se dalo i dodatno vrijeme za preispitivanja i preciziranja ponuđenih zakonskih rješenja, istaknuto je ovom prilikom.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Misije OSCE-a u BiH i Centara civilnih inicijativa, načelnici općina Ilijaš, Trnovo i Novi Grad Sarajevo, koji podržavaju Ministarstvo pravde i uprave u pripremi ove važne reforme i zakona u Kantonu Sarajevo.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana