Stranačke aktivnosti     | 10.05.2018. 13:23 |

Saopštenje za javnost Demokratske fronte

FENA Saopćenje

Danas je u Centrali Demokratske fronte održan razgovor predstavnika radnika „Hidrogradnje“ i predsjednika DF-a Željka Komšića sa saradnicima. 

Predstavnici radnika Meho Šabanović i Jasko Arifić upoznali su domaćine sastanka sa neizdrživom situacijom u kojoj su se našli. Priča o sudbini ove firme je zapravo priča o pljačkaškoj privatizaciji i potpunom obespravljivanju i ponižavanju radnika koji su, zapravo i stvorili te firme, među kojima je i „Hidrogradnja“. Na sceni je očigledni lopovluk vještaka, stečajnih upravnika i stranačkih tajkuna kojima je jedini cilj likvidacija a ne oporavak firme. 

Da podsjetimo, „Hidrogradnja„ je prije rata zapošljavala oko 5000 radnika, neposredno poslije rata u toj firmi je radilo 1470 radnika, da bi danas taj broj spao na manje od stotinu! Firma im je dužna 36 plata, 600 radnika je već pola godine praktično na ulici (birou) bez ikakvih primanja. 

Apelacijom Ustavnom sudu FBiH koju je svojevremeno uputio potpredsjednik FBIH Milan Dunović na Zakon o stečaju, usvojene su sve tačke te apelacije, Vlada je u međuvremenu usaglasila tadašnji tekst Zakona o stečaju sa presudom Ustavnog suda, prema kojoj je isplata plata radnicima-prioritet i tu nema zastare  a morala bi biti utvrđena i odgovornost stečajnog upravnika. Podsjetimo da je stečajni upravnik bio obavezan odmah isplatiti osam minimalnih plata radnicima i to po tada važećem Zakonu,što nikada nije urađeno. 

Što se tiče Demokratske fronte, rečeno je da će naši zastupnici podržati ovaj novi Zakon o stečaju koji bi trebao da se nađe po hitnom postupku na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije. Hoće li i kada biti sazvana ta sjednica, to je pitanje za vladajuću strukturu i predsjedavajućeg doma. Generalno opredjeljenje Demokratske fronte jeste da se na sve načine zaustavi  pljačka države, da se građanima vrati osnovno dostojanstvo,da radnici moraju biti adekvatno plaćeni za svoj rad. Jasno, to podrazumjeva još žešću borbu na razbijanju stranačko-tajkunske sprege i praksu da se milioni maraka otuđuju od onih koji su ih zaradili u džepove pojedinaca, koji uporište za taj kriminal nerijetko imaju i u sudsko administrativnim institucijama, opet preko stranačkih kanala. Od te borbe neće se odustati po bilo koju cijenu." 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'