Kultura     | 10.05.2018. 11:28 |

'Kabare na koncu' otvara 'Lut fest' u Istočnom Sarajevu

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 10. maja (FENA) - Predstavom "Kabare na koncu" pozorišta "SoulMade Theatre Company" iz Plovdiva (Bugarska) u nedjelju navečer bit će otvoren 19. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest", a tokom šest festivalskih dana publiku u Istočnom Sarajevu očekuje trideset šest događaja u takmičarskom i pratećem programu.

Ceremonija otvaranja 19. Lut festa vodit će publiku kroz magičnu večer lutkarstva, koje lutkarskim etidama, izložbenim eksponatima, muzikom i igrom predstavlja svojevrstan spektakl.

Selektor i umjetnički direktor Festivala reditelj Vitomir Mitrić istakao je da je ovogodišnji festival - festival predstava koje su pravljene na više nivoa, koristeći različite lutkarske tehnike čija poetika lutkarskog izraza ispoljava neizmjernu maštu stvaralaca.

Na Festivalu će sudjelovati 11 pozorišta iz Srbije, BiH, Hrvatske, Bugarske, Španije i Irana.

Iz Srbije dolazi Dečije pozorište Subotica s predstavom "Avanture s Karlsonom" u režiji  Veselina Bojdeva, Pozorište lutaka Niš s predstavom "Patkica Žutkica" u režiji Dejana Gocića, te Narodno pozorište "Toša Jovanović" Zrenjanin, koje će se ove godine predstaviti najnovijim lutkarskim ostvarenjem "Trapavi zmaj" u režiji Irene Tot.

Iz BiH predstavit će se Dječija, omladinska i lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica predstavom "Prodani smijeh" u režiji Darka Kovačovskog i Pozorište lutaka Mostar predstavom "Punim jedrima", čiju režiju potpisuje Elica Petrova.

Lutkarsko pozorište "David Zuazola" iz Španije publici će se predstaviti avangardnim lutkarskim spektaklom "Igra vremena" a režiju potpisuju vrhunski umjetnici iz sedam država (Poljske, Portugala, Tajvana, Grčke, Španije, Kolumbije i Indije).

Osim "SoulMade Theatre Company" Plovdiv, iz Bugarske dolazi i Državno lutkarsko pozorište Sliven koje će izvesti predstavu "O maloj princezi" u režiji Dore Ruškove.

Publici u Istočnom Sarajevu prvi put će se predstaviti Lutkarsko pozorište "Dimak" iz Irana predstavom "Mačmalou", a reditelj je Albert Bigdžoni.

Kazalište Virovitica u koprodukciji s Lutkarskim kazalištem Zadar (Hrvatska) izvest će predstavu "Kaštanka" rediteljke Vjere Vidov.

U okviru festivala planiran je i bogat prateći program koji će ove godine biti u znaku istraživačkog pristupa u svim oblastima lutkarske umjetnosti, uz edukativnu i vaspitnu dimenziju te razne radionice.

U okviru edukativnog segmenta Festivala bit će održan masterklas docenta na Akademiji za pozorište i film Sofija (Bugarska) Konstantina Karakostova, a bit će predstavljeni različiti oblici lutkarskog izraza i istraživački procesi u njegovom razvoju.

Posebno je značajno predstavljanje literature i pisanih izdanja koja potkrepljuju istraživačke procese u okviru lutkarske umjetnosti. U skladu s tim bit će promoviran internet časopis "Puppetring", koji je osnovao lutkar i istraživač iz Španije Toni Rumbau.

Za prateći dio programa Festivala planiran je i program posvećen Vojislavu Vujanoviću, nedavno preminulom pozorišnom i likovnom kritičaru te prijatelju i dugogodišnjem saradniku festivala. 

Izložba "Tekstil, kao likovni medij - kreacije za teatar" autorice Jasmine Dugić ilustracijama i kreacijama napravljenim felting tehnikom proniknut će u srž likovne umjetnosti kao dio teatra.

Festivalske predstave u takmičarskom programu kroz sve elemente značajne za lutkarstvo i lutkarsku umjetnost ocjenjivat će međunarodni žiri. Ove godine festivalske predstave ocjenjivat će i žiri novinara i kritike. Oni će se pobrinuti da izdvoje predstave ili umjetnike za nagrade "Magija lutkarstva Radoslav Lazić" i "Poetika lutkarskog izraza Vojislav Vojo Vujanović".

Organizator Forum teatar navodi da će ovogodišnji "Lut fest" biti održan od 13. do 18. maja pod motom "Poetika lutkarskog izraza" kojim se daje akcent različitim žanrovima lutkarskog izraza, ali i istraživačkom procesu u domenu režije, animacije, tehnike izrade lutke predstavljajući vrhunska svjetska lutkarska dostignuća.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo