Stranačke aktivnosti     | 09.05.2018. 18:00 |

Izvještaj sa konferencije za medije Nezavisnog bloka TK

FENA Saopćenje

Shodno podacima Federalnog zavoda za programiranje razvoja, Tuzlanski kanton se nalazi na četvrtom mjestu po razvijenosti na skali ranga koja obuhvata svih deset kantona Federacije BiH. Kada je riječ o nezaposlenosti, naš kanton je na neslavnom drugom mjestu, odmah iza Unsko-sanskog kantona. Procjena je da ukupna stopa nezaposlenost iznosi 52%. Upravo je navedeno uzrok tome da iz navedena dva kantona tradicionalno odlazi najveći broj mladih osoba.

Nezavisni blok TK smatra da Tuzlanski kanton može postati privredni lider u Federaciji BiH i generator ukupnog razvoja Bosne i Hercegovine. Ovo se može postići nizom reformi, djelimično predviđenih Reformskom agendom, koje treba da uklone sve prepreke za ostvarivanje veće konkurentnosti privrede ovog kantona. Između ostalog, ovo se odnosi na nelegalnu osnovicu za obračun naknade za općekorisne funkcije šuma, a koja se odnosi na ukupan prihod, čime se direktno krši presuda Ustavnog suda Federacije BiH. Nezavisni blok TK poziva odgovorne da prestanu sa primjenom nelegalne i neustavne osnovice za obračun ove naknade i time doprinesu konkurentnosti domaće privrede.

Pored navedenog, uvažavajući činjenicu da se ključne privredne reforme uglavnom donose na federalnom nivou, Nezavisni blok TK ponavlja inicijativu sa početka godine koja je predstavljena široj javnosti BiH, a koja se odnosi na to da je potrebno smanjiti stopu doprinosa na 25% bruto primanja, čime bi se smanjila opterećenja za poslodavce, ali i povećala minimalna primanja radnika. Ekonomski tim Nezavisnog bloka je uradio analizu i utvrdio da bi našim planom, u dogovoru sa poslodavcima, minimalna mjesečna primanja mogla iznositi 750 KM za radnika. Najveću korist od navedenog bi imali poslodavci i radnici sa područja Tuzlanskog kantona jer upravo ovaj kanton ima najveću bazu potencijalnih radnika i nažalost najveći broj onih koji odlaze da rade vani.

Napominjemo da se u skladu sa programskim usmjerenjima i Platformom Nezavisnog bloka, mi u Nezavisnom bloku TK, ne želimo baviti pitanjima koji nisu na listi prioriteta naših građana, već konkretnim problemima i posljedično rješenjima, koji su bitni za za sve nas koji živimo u Tuzlanskom kantonu i BiH.

Na kraju, koristimo priliku da svim građanima Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine čestitamo Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom. Na dugi rok, ekonomsko blagostanje je najbolji garant antifašizma i evropskih vrijednosti. 

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka TK

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka TK-a

Poziv na konferenciju za medije Nezavisnog bloka TK-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'