Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 10.05.2018. 09:07 |

BHANSA ispunila još jedan uvjet za preuzimanje kontrole u zračnom prostoru BiH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 10. svibnja (FENA) - Direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) je sa španskim proizvođačem opreme za upravljanje zračnim prometom kompanijom INDRA SISTEMAS S.A. potpisao ugovor o nadogradnji sistema za obradu podataka, čime se ispunio jedan od ključnih uvjeta iz Akcijskog plana za realizaciju FAZE II, odnosno preuzimanje odgovornosti za pružanje usluga u cjelokupnom zračnom prostoru na dan 05.12.2019.godine.

Ovim projektom bit će osigurana stalna usklađenost s EU standardima, ali i konkurentnost BHANSA-e na europskom tržištu usluga u zračnoj plovidbi. Nadograđeni sistem za obradu podataka bit će instaliran u Operativnoj jedinici Sarajevo, Operativnoj jedinici Banja Luka i Jedinici prilazne i aerodromske kontrole letanja Sarajevo, uključujući simulator u Mostaru i testnu platformu u Banja Luci.

Realizacijom ovog ugovora u narednih 12 mjeseci izvršit će se nadogradnja postojećeg sistema sa neophodnim alatima za rad kontrolora zračnog prometa. To će omogućiti sigurno pružanje usluga kontrole zračnog prostora u prostoru nadležnosti Centra oblasne kontrole letenja Bosne i Hercegovine do FL660 i poboljšati sigurnost zračnog prometa.

Nadograđeni sistem za obradu podataka omogućit će i skraćivanje udaljenosti i trajanja leta (tzv. slobodno planiranje ruta), čime će se povećati obim zračnog prometa uz povećanje prihoda, smanjenje potrošnje goriva i emisije stakleničkih plinova.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Vlada BPK za rekreacioni kompleks bazena u Vitkovićima izdvojila 350.000 KM

Za subvencioniranje nabavke ogrijeva za penzionere u BPK Goražde 50.000 KM

Potpisivanje ugovora između JP Komunalno i JP Mostar Parking

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana