Kultura     | 09.05.2018. 15:52 |

'Hrvatsko proljeće Središnje Bosne' za vikend gostuje u tri grada

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 9. svibnja (FENA) - Manifestacija "Hrvatsko proljeće Središnje Bosne" bit će nastavljena ovoga vikenda u Novom Travniku, Dobretićima i Busovači, a na programu su tri kazališne izvedbe te projekcija dokumentarnog filma.

Pred novotravničkom publikom, u subotu, 12. svibnja, bit će izvedena kazališna uspješnica "Ja koja imam nevinije ruke", u produkciji Zagrebačkog glumačkog ateljea i Teatra & TD, a u izvedbi Vesna Tominac Matačić i režiji Ivana Lea Leme.

Ova poetska monodrama donosi najzanimljivije tekstove i fragmente iz života jedne od najvećih hrvatskih književnica Vesne Parun, a dobila je Grand Prix na Internacionalnom festivalu monodrame 2015. godine u Bitoli.

- Osobno se radujem svakom gostovanju jer ono donosi nova iskustva i doživljaje s kojima rastemo i koja obogaćuju naš duh i dušu, a BiH ima posebno mjesto na karti naših dosadašnjih putovanja svijetom. Bosna voli Vesnu, a i Vesna Parun je voljela Bosnu, tako da je ta veza više nego uzajamna. Igrali smo u HNK Mostar, i na festivalu Sarajevska zima u Sarajevu, svaki put s izrazito pozitivnim dojmovima s obje strane. Vjerujem da će tako biti i u Novom Travniku i silno se veselim tom susretu - kazala je glumica Vesna Tominac Matačić.

Mostarski glumci, Ivo Krešić i Igor Vidačković, istoga dana će u Dobretićima odigrati predstavu "Abeceda književnosti", koja skida veo s književnosti i na komičan, ali na momente i posve ozbiljan način, komunicira s djecom preko književnosti.

Koordinatorica manifestacije "Hrvatsko proljeće Središnje Bosne" Gloria Lujanović pojašnjava kako je "Abeceda književnosti" zamišljena kao sat hrvatskog jezika, na kojem se na opušteniji i šaljiviji način govori o bajkama, basnama, poeziji, piscima, ali i životnim poukama koje se u velikim djelima nalaze.

Nakon predstave za osnovce u Dobretićima, Ivo Krešić će u dvorani osnovne škole odigrati i monodramu "Otirač – Uan men šou", u kojoj, na komičan način, izvrće ruglu licemjerje, bahatost, glupost, nemoral, tupost, bankarske kredite, farmaceutsku industriju, vjerske rituale, političare te činovnike.

Festivalski program nastavlja se u Busovači, gdje će u nedjelju, 13. svibnja, biti prikazan dugometražni dokumentarni film "Putevi duhana", čiji je producent Ivica Perić iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, redatelj Mirko Pivčević iz Splita, a scenarist književnik Josip Mlakić iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja.

Film je tehnički realiziran uz pomoć produkcije kuće "Kadar" iz Širokog Brijega, a financijski podržan od HAVC-a i Fondacije za kinematografiju Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Ulaz na festivalske sadržaje "Hrvatskog proljeća Središnje Bosne" je besplatan, a organizatori je županijski odbor Mladeži HDZ-a BiH SBŽ-a.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Objavljena knjiga Sanje Knežević "Golubica iz crnog maslinika"

Zagreb: Tribina o Vesni Parun o stotoj obljetnici rođenja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo