Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Kultura     | 09.05.2018. 15:37 |

Izložba 'Anna Frank-Historija, Istorija, Povijest' povodom 9. maja (VIDEO)

FENA

TUZLA, 9. maja (FENA) - U Muzeju Istočne Bosne u Tuzli danas je, u povodu 73 godine od pobjede nad fašizmom, otvorena izložba "Anna Frank-Historija, Istorija, Povijest-Lekcije za danas“, organizirana u saradnji sa Kućom Anne Frank u Amsterdamu, Inicijativom mladih iz BiH i Fondacijom Humanost u BiH uz podršku Fondacije Konrad Adenauer.

Na izložbi su predstavljeni paneli na kojima su prikazani detalji iz života Anne Frank i njene porodice kroz fotografije, te isječci iz Anninog dnevnika, a također i paneli koji govore o historiji BiH u toku i nakon II svjetskog rata do danas, a koje su izradili stručnjaci iz BiH.

Viši kustos Muzeja Istočne Bosne Nataša Perić izjavila je da je ova izložba simbolično na današnji datum, 9. maj predstavljena građanima Tuzle, s obzirom na to da je Ana Frank bila jedna od žrtava fašizma u II svjetskom ratu.

-Izložbu čine fotografije i isječci iz njenog dnevnika, koji je postao najpopularniji i najčitaniji dnevnik u svijetu, koji predstavlja svjedočanstvo jednog ružnog perioda ljudske historije - navodi Perić.

Pojasnila je da izložene fotografije govore o njenom životu u Njemačkoj gdje je rođena, zatim o Anninom preseljenju u Amsterdam s porodicom, a u pozadini svega toga predstavljeni su historijski procesi koji su se događali dolaskom Adolfa Hitlera na vlast u Njemačkoj, te njegovim zakonima koji su bili usmjereni prvenstveno protiv jevrejskog naroda.

Izložba se nastavlja na sve ono što je prouzrokovala vladavina Adolfa Hitlera na području Evrope, a najviše se odnosi na stradanje Jevreja i njihove deportacije u koncentracione logore.

Također, izložba govori o periodu kada se porodica Anne Frank krila u tajnom skloništu, gdje su boravili dvije godine, kada je i nastao njen dnevnik, kojeg je objavio Annin otac, jedini preživjeli član njene porodice.

Jedan dio izložbe se odnosi na historijske događaje u BiH u II svjetskom ratu, a završava se dnevnicima dvije djevojčice iz opkoljenog Sarajeva koje su poginule, a također su pisale svoja zapažanja o ratu u BiH.

Izložbu "Anna Frank-Historija, Istorija, Povijest-Lekcije za danas“ otvorio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.


Pogledajte http://www.fena.ba/video/1730

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1tNoNBpneU-VDCiqhOIs_InFd6Jd4JhHh?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Putujuća izložba 'Anne Frank-Povijest za sadašnjost' otvorena u Stocu

U Tuzli otvorena izložba "Biti izbjeglica: Evropski narativ" (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta