Bosna i Hercegovina     | 09.05.2018. 12:13 |

Federalna vlada prihvatila preporuke o reformi visokog obrazovanja

FENA Saopćenje

MOSTAR, 9. svibnja (FENA) - Vlada Federacije BiH prihvatila je u srijedu na sjednici u Mostaru informaciju i predložene preporuke o provedbi reforme visokog obrazovanja u Federaciji BiH u 2016. i 2017. godini.

 Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti će, kako je navedeno, nastaviti pratiti provedbu Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini i predlagati mjere i aktivnosti za uspješniju realizaciju ciljeva reforme visokog obrazovanja zasnovane na Bolonjskoj deklaraciji i usmjerene ka progresivnom harmoniziranom razvoju visokog obrazovanja u Federaciji BiH.

 Županijska ministarstva obrazovanja i znanosti trebaju se, zajedno s Agencijom za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, uključiti u aktivnosti akreditacije studijskih programa visokoškolskih ustanova i aktivno sudjelovati u predstojećoj institucionalnoj reakreditaciji.

 Resorno federalno ministarstvo će nastaviti biti oslonac visokoškolskim ustanovama u nastojanju da postanu aktivan sudionik na europskom prostoru.

 Kroz jaku savjetodavnu i koordinirajući ulogu povezivat će visokoškolske ustanove i županijska ministarstva s ciljem razvoja visokog obrazovanja u FBiH, kao zajedničkog interesa.

 To će ministarstvo nastaviti pratiti i koordinirati provedbu odredbi međunarodnih konvencija, sporazuma i drugih dokumenata u oblasti visokog obrazovanja, koje je preuzela Bosna i Hercegovina.

 U partnerstvu s ostalim akterima u području visokog obrazovanja u FBiH i BiH, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti će pružati daljnju potporu Fondaciji za mobilnost studenata i nastavnika Federacije BiH s ciljem poboljšanja mobilnosti, priopćio je Ured za odnose s javnošću FBiH. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta