Kultura     | 09.05.2018. 08:51 |

Sarajevo domaćin međunarodnog simpozija 'Iranistika na Balkanu'

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 9. maja (FENA) - Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa Iranskim kulturnim centrom Ambasade Islamske Republike Iran u BiH, organizirat će dvodnevni međunarodni simpozij pod nazivom "Iranistika na Balkanu", koji će biti otvoren sutra na toj visokoškolskoj instituciji.

Cilj skupa je razmotriti koje su perspektive i tradicija izučavanja perzijskog jezika na univerzitetima iz regije, razmjena ideja, mogućnosti uspostavljanja daljnje saradnje i projekata između akademskih institucija država u regiji.

- Događaj je od posebnog značaja za naš fakultet, a i za sam Univerzitet u Sarajevu zbog toga što će se stručnjaci koji se bave izučavanjem jezika, književnosti i kulture okupiti i razmijeniti iskustva i planove za buduće aktivnosti, što je za naučni život svake akademske zajednice od ključne važnosti - kazala je za Fenu prodekanesa za međunarodnu saradnju Filozofskog fakulteta Selma Đuliman. 

Naglasila je da su nastavno-naučni napori profesora s Katedre za perzijski jezik i književnost Odsjeka za orijentalnu filologiju i rezultati koje su ostvarili izuzetni.

Seminaru će prisustvovati najviši univerzitetski zvaničnici - rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, dekan Filozofskog fakulteta Muhamed Dželilović te profesori i članovi akademske zajednice UNSA, kao i ambasador IR Iran u BiH Mahmoud Heidari.   

Perzijski jezik i književnost se na univerzitetskom nivou izučava još od osnivanja Filozofskog fakulteta u Sarajevu, od 1950. godine i u tom smislu to je jedini fakultet u regiji gdje se perzijski jezik i književnost izučavaju na akademskom nivou.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstavljena web platforma o stećcima

Grant Vlade Japana za kabinet japanskog jezika i kulture na Filozofskom fakultet

Na Filozofskom fakultetu pomocija knjige prof. dr. Edina Radušića

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!