Bosna i Hercegovina     | 08.05.2018. 12:10 |

Počeo štrajk upozorenja prosvjetnih radnika u Sarajevu

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 8. maja (FENA) - Štrajk upozorenja prosvjetnih radnika osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo, koji žele ukazati na probleme s kojima se susreću, počeo je ispred Vječne vatre u Sarajevu. 

Predsjednik tog sindikata Saudin Sivro pojasnio je za Fenu da traže da im se vrati dostojanstvo ukidanjem viška birokratizacije, provođenjem kurikularne reforme, potpunim zaustavljanjem mjera štednje, novim pedagoškim standardima i normativima, ukidanjem novčanih kazni zbog sitnih birokratskih grešaka te potpunim poštivanjem kolektivnih ugovora.

Istakao je da neće odustati od zahtjeva koje smatra opravdanim te naglasio da se  žele više baviti djecom, a ne birokratijom.  

Naglasio je da su prosvjetni radnici vrlo nezadovoljni te da nisu u mogućnosti obavljati svoje poslove.

- Sramota je da je Vlada uopšte dozvolila da se odvija ovakva situacija u školama te da uopće dođe do protesta - istakao je Sivro.

Naime, Sindikat osnovnog i srednjeg obrazovanja Kantona Sarajevo sinoć je jednoglasno odlučio o protestima na kojima se danas okupilo više stotina nastavnika, učitelja i odgajatelja.

Štrajk upozorenja organiziran je pod motom "Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njegovog učitelja", kao vid izražavanja općeg nezadovoljstva zbog odnosa Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a.

Protestni skup je počeo ispred Vječne vatre, a zatim su učesnici krenuli u mirnu šetnju ulicom Maršala Tita. Također će odati počast djeci Sarajeva koja su stradala u proteklom ratu, a potom će štrajk biti nastavljen ispred zgrade Vlade KS gdje će ostati do 14 sati.

Vlada Kantona Sarajevo jučer je na sjednici razmatrala zahtjeve Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalnog odbora KS te Sindikata srednjeg i visokog  obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor KS.

Vlada KS je iskazala čvrsto opredjeljenje za dosljednu provedbu važećih kolektivnih ugovora iz oblasti obrazovanja te je naložila Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS da hitno odgovori na zahtjeve sindikata u skladu sa svojim nadležnostima. Također je resornom ministarstvu naložila da hitno pokrene proceduru donošenja Pedagoških standarda i općih normativa za osnovni odgoj i obrazovanje i normativa radnog prostora, opreme, nastavnih sredstava i pomagala po predmetima za osnovnu školu i dostavi ih Vladi KS na razmatranje.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Djelatnici FGAG-a Sveučilišta u Mostaru organiziraju jednosatni štrajk upozorenja

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Radnici britanske statističke agencije glasali za štrajk

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu