Bosna i Hercegovina     | 07.05.2018. 16:51 |

MUPRS-a demantuje Mektića da se 'urušavaju institucije RS'

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 7. maja (FENA) – Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) danas su osudili navode ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića o mogućnostima da „policija krene na narod“.

Demantujući takvu mogućnost, iz MUPRS-a navode da je policija uvijek djelovala u interesu građana RS-a i nastavit će da služi njima i zaštiti ustavnog poretka tog bh. entiteta. 

- Također, iznošenje pretpostavki od strane ministra Mektića da je Ministarstvo umiješano u slučaj Davida Dragičevića, koji je on okvalifikovao kao ubistvo, kao i da je značajno doprinijelo da se ovaj slučaj ne rasvijetli, predstavlja najneprimjereniji i najgrublji način optuživanja Ministarstva, bez ijednog dokaza. Ministar Mektić, od svog prvog pojavljivanja na skupu na Trgu Krajine, kada je obećao da će dati sve resurse i kapacitete Ministarstva sigurnosti BiH kako bi riješili slučaj pokojnog Davida Dragičevića, pa do sinoć, kada je obećao podršku i sve resurse SDS-a ako policija krene na narod, nije uradio ništa kako bi doprinijeo rasvjetljavanju ovog slučaja – dodaju iz entitetske policije.

Navode i da je sve to samo retorika ministra Mektića „bez ikakvog praktičnog značaja za rješavanje slučaja“.

- Šta više, ova retorika je kontraproduktivna i kod građana stvara strah i nepovjerenje u sopstevene institucije. Ovo nije prvi put da ministar Mektić prikuplja političke poene za sebe i svoju stranku pokušavajući da uvede anarhiju u RS-u stvarajući jaz između građana i institucija RS-a, ali korištenje tragične pogibije dvadesetjednogodišnjeg mladića je daleko najmorbidniji pokušaj - tvrde iz MUPRS-a.

Član Glavnog odbora SDS-a i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić prethodno je saopćio da ga interesuje da se dođe do istine i do pravde, jer je kroz „slučaj Dragičević poljuljan dignitet institucija RS-a".

- Nama je stalo isključivo do toga da se ovaj slučaj rasvijetli i da roditelji i prijatelji saznaju šta se desilo s Davidom Dragičevićem – naveo je. Mektić je istakao da odgovorni ljudi u MUPRS-a moraju snositi odgovornost, ukoliko se dokaže da su opstruisali tu istragu.

- Institucije RS se urušavaju, a za to nisu krivi ni opozicija ni građani koji se svaki dan okupljaju na Trgu Krajine. Za to su krivi oni koji ne žele da kažu šta se desilo sa Davidom Dragičevićem - zaključio je Mektić, saopćeno je iz SDS-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Zastupniku u Saboru KSB-a zapalili automobil

Uhićen muškarac koji je kod bolnice u Mostaru pacijentima na odvikavanju prodavao narkotike

Policiju Brčkog posjetili članovi Asocijacije vojno diplomatskih predstavnika u BiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!