Bosna i Hercegovina     | 07.05.2018. 11:33 |

Skupština KS najoštrije osudila način hapšenja Dudakovića

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 7. maja (FENA) - Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo danas su na sjednici usvojili Deklaraciju na okolnosti hapšenja ratnog komandanta 5.Korpusa Armije Republike BiH generala Atifa Dudakovića.

U Deklaraciji se navodi da je dug svih u BiH da osude čin hapšenja i dijela ratnog komandnog kadra 5.Korpusa Armije RbiH i boraca koji su dali nemjerljiv doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Ističe se da njihovo zalaganje za samostalnost BiH kao države i njihov doprinos u odbrani vlastitog naroda treba biti inspiracija za buduća pokoljenja u duhu izgradnje povjerenja i sretnije budućnosti ali i sjećanje na nesretnu prošlost.

- Ova hapšenja ne predstavljaju ništa do puki nastavak antibosanske politike i pokušaja izjednačavanja agresora i žrtve - žrtve čiji je jedini zločin težnja ka stvaranju države po mjeri svih naroda koji u njoj žive - naglašava se u Deklaraciji.

Kao izabrani predstavnici građana KS-a, u Deklaraciji su pozvali sve institucije BiH da pravilno cijene zasluge najzaslužnijih sinova BiH, bez političkog, vjerskog ili bilo kakvog drugog prizvuka u stvaranju i očuvanju mira na prostoru države.

 Navodi se da politika izjednačavanja žrtve i agresora nije i nikada neće biti prihvaćena u narodu koji je dao najveću žrtvu u ratu.

 U cilju očuvanja tekovina BiH, te u cilju definisanja pozitivnih političkih procesa koji BiH  vode međunarodnim demokratskim putevima i euroatlanskim integracijama, u Deklaraciji se najoštrije osuđuje način i postupanja kojim se heroji odbrambeno-oslobodilačkog rata žele prikazati kao potpuna suprotnost onome što oni ustvari jesu i od kojih se na ovaj način pokušava napraviti zločince i time u poptunosti izbrisati trag koji su zapisali duboko u temelje BiH.

 - Uvjereni u nevinost naših heroja zalažemo se za vladavinu zakona i ponavljamo da ćemo u borbi za BiH, stvorenu za sve ljude koji u njoj žive, i istrajati - istaknuto je u Deklaraciji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana