Regija     | 06.05.2018. 19:03 |

Tusk i Cerar u Ljubljani podržali europsku perspektivu Balkana

FENA Agencije

 

LJUBLJANA, 6. svibnja (FENA) - Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i slovenski premijer Miro Cerar izrazili su u nedjelju u Ljubljani, gdje je europski dužnosnik počeo radni posjet Sloveniji, potporu europskoj perspektivi država zapadnog Balkana jer sigurnost Balkana je i sigurnost Europe. 

 Skorašnji summit između Europske unije i država zapadnog Balkana u Sofiji, zatim lipanjski sastanak na vrhu čelnika država, migracije i politika azila bile su teme razgovora europskog dužnosnika koji je u radni posjet Sloveniji stigao na poziv svog domaćina, premijera Cerara.

 Summit u Sofiji treba iskoristiti da se ponovo naglasi europska perspektiva regije, kazao je Tusk u kratkoj izjavi za novinare te dodao kako sigurnost na Balkanu znači i sigurnost u Europi.

 Cerar se zauzeo za širenje EU-a na države u regiji kako bi one postale punopravne članice nakon što ispune potrebne uvjete.

 Na temu migracija slovenski premijer kazao je da je potreban usklađeni pristup cijele Europske unije problemima migracija i politike pružanja azila.

 Slovenija je zabrinuta što broj migranata koji se kreću tzv. balkanskom rutom opet "osjetno" raste i na to je potrebno zajednički reagirati, rekao je Cerar.

 Cerar i njegov gost iz Bruxellesa popodne su prošetali ulicama Ljubljane, a zajedno će posjetiti slovensku obalu te Piran, gdje Cerar za Tuska priređuje večeru, javila je Hina. 

 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo