Kultura     | 06.05.2018. 16:06 |

Ovogodišnji Kliofest u Zagrebu okuplja više od 170 povjesničara

FENA Agencije

ZAGREB, 6. svibnja (FENA) - Peti Festival povijesti - Kliofest, na kojem će na brojnim okruglim stolovima o važnim povijesnim temama raspravljati više od 150 hrvatskih povjesničara te dvadesetak stranih, održat će se od 8. do 11. svibnja na više lokacija u Zagrebu s glavnom porukom: Čitajte povijest!

 Poklonici "učiteljice života" i svi ostali od utorka do petka moći će prisustvovati mnoštvu sadržaja koji će se odvijati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, Hrvatskom državnom arhivu, Knjižnici Bogdana Ogrizovića, Filozofskom fakultetu i na još nekoliko mjesta. Tamo će moći upoznati eminentne hrvatske povjesničare i njihove goste iz Češke, Mađarske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine, javila je Hina.

 "Ovo je godina značajnih obljetnica - neke će biti predmet rasprava na okruglim stolovima: o tome tko je kome rekao Ne: Tito Staljinu, ili pak Staljin Titu, o studentskim prosvjedima 1968., Hrvatsko-ugarskoj nagodbi, španjolskoj gripi, kraju Prvoga svjetskog rata i nestanku Austro-Ugarske te postanku jugoslavenske države", kaže Krešimir Maligec, jedan od organizatora festivala nazvanog po muzi Klio, grčkoj božici i zaštitnici povijesti.

 Autori i njihovi gosti predstavit će knjige različite tematike: od uloge kranjske kobasice u stvaranju slovenske nacije do mladih u Hrvatskoj neposredno nakon Drugoga svjetskog rata, leksikona podunavskih Hrvata, češku historiografiju o hrvatskim temama, kao i knjige o hrvatsko-srpskim sporovima oko suvremene povijesti, Jasenovcu i reviziji u povijesnim istraživanjima, ili pak o dvojbi jesu li Grci vjerovali u svoje mitove.

 U programu je i studentska radionica o proučavanju europskih gradova 19. stoljeća, filmovi o sukobu Tito-Staljin, kolokvij o hrvatsko-srpskoj povijesti, doktorandska konferencija o revolucijama i prevratima u povijesti te kviz naslovljen Kliotest.

 Uz mnoštvo događanja tijekom četiri dana, središnje zbivanje bit će dodjela nagrada povjesničarima te Dan povijesti tijekom kojeg će diljem Hrvatske, od Belog Manastira do Dubrovnika, u više od dvadeset mjesta, biti organizirana predavanja, promocije knjiga i susreti s povjesničarima.

 Svukupno, održat će se deset okruglih stolova, 25 predstavljanja knjiga, nekoliko tribina i radionica, a na Danu povijesti i deseci drugih događanja.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Bračne i rođačke veze hrvatskih političarki i političara

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom