Kultura     | 06.05.2018. 09:56 |

Predstavljanje bogate kulturne tradicije bh. naroda na koncertu KUD Baščaršija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. maja (FENA) - Kulturno-umjetničko društvo Baščaršija održalo je koncert u Domu Oružanih snaga BiH kojim su predstavili bogatu kulturu i tradiciju naroda naših krajeva.

Koncert su otvorili najmlađi članovi društva – Dječiji izvođački ansambl, kolom “Oj, da pletemo kolo ljeljenovo”, a potom su se nizale prepoznatljive sevdalinke u izvedbi Izvođačkog narodnog orkestra. Publici se predstavio i Ženski vokalni ansambl “Dunje” koje su pored seoske polifone tradicije, publici poklonili i nekoliko tradicionalnih numera iz krajeva kao što su Žepče, Teslić, Debeljaci, pa i Makedonija.

Koncert je završen Starobosanskim kolom iz okoline Glamoča.

-Ovaj smo koncert poklonili građanima za Dan Općine Stari Grad, a zamišljen je tako da predstavimo našu tradicionalnu muziku i vokalne izvedbe u različitim aranžmanima kako bi do izražaja došao taj dio kulturne baštine koji je pomalo zapostavljen od kulturnih ansambala i kulturno-umjetničkih društava. Drago nam je što je to publika ovako prihvatila i što im se dopalo - izjavio je koordinator i menadžer društva Namir Čomaga. 

Kako je saopćeno iz Općine Stari Grad, široka je lepeza djelovanja Kulturno-umjetničkog društva Baščaršija tokom njihovog sedamdesetogodišnjeg trajanja i uvijek je uokvirena visokim umjetničkim dometima. KUD Baščaršija spada među najrazvijenija i najbolja društva u BiH koje uspješno predstavlja Sarajevo, ali i cijelu BiH širom regije, ali i dalje. Iz njihovih redova je izrastao veliki broj afirmisanih, profesionalnih umjetnika.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Čavara nazočio Napretkovom svečanom uskrsnom koncertu u Sarajevu

Ramazan u Mostaru: U Kulturnom centru Mostar-Sjever održan predramazanski koncert

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana