Kultura     | 04.05.2018. 14:15 |

Izložba 'Lično' u okviru Modula memorije Festivala MESS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. maja (FENA) - Izložba portreta "Lično" sarajevskog fotografa Velije Hasanbegovića, nastala u okviru projekta PRO-Budućnost, bit će otvorena u ponedjeljak 7. maja u Muzeju savremene umjetnosti Ars Aevi u Sarajevu, kada će biti upriličeno javno govorenje žrtava rata – heroja mira o stradanjima koja su prošli tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Ova izložba postavlja se u okviru Modula memorije Festivala MESS.

"Lično" je izložba 21 portreta u crno-bijeloj tehnici na velikom formatu, koja donosi priču o ljudima koji su bili žrtve rata, a sada su heroji mira. Uz portrete se nalazi i kratka lična poruka svakog od njih. Na javnom govorenju će se prisutnima obratiti Janko Samouković iz Višegrada, Krešo Primorac iz Mostara i Amir Omerspahić iz Sarajeva, koji će svjedočiti o patnjama kroz koje su prošli tokom rata.

Krajem aprila ove godine, predstavnici udruženja žrtava rata iz BiH su, u ime svojih organizacija i 30 javnih govornika projekta PRO-Budućnost, potpisali Platformu za mir, čime su ne samo poslali poruku da su spremni i voljni da zagovaraju za mirovne procese, nego i za preduzimanje konkretnih akcija i djela, koje će doprinijeti izgradnji mirnijeg i boljeg društva.

"Lično" je bila postavljena u Historijskom muzeju BiH, tokom aprila 2017. godine, uz izuzetnu posjećenost i medijsku pažnju. Nakon toga, bila je postavljena na Međunarodnom univerzitetu Sarajevo (IUS), zatim u okviru Ljetnog instituta za mir (SIP) održanog u Sarajevu, koji je ugostio učesnike iz više od 20 zemalja svijeta, te u Domu kulture Jajce.  

Izložba je podržana kroz USAID-ov projekat PRO-Budućnost, koji provodi Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Međureligijskim vijećem u BiH (MRV), Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Nansen dijalog centrom Mostar (NDC), saopćeno je iz Catholic Relief Services (CRS).

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Pedstave iz Crne Gore i Australije gostuju u progamu Modula Memorije

Izložbom 'Sarajevo - grad ljubavi i stradanja' Danila Krstanovića otvoreno 29. izdanje Modula Memorije

Izložba fotografija Danila Krstanovića 'Sarajevo – grad ljubavi i stradanja' otvara Modul Memorije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'