Kultura     | 04.05.2018. 12:33 |

'Učimo o Evropi' tema 16. Međunarodnog festivala dječje pjesme Lino Fest

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 4. maja (FENA) - Festival dječje pjesme "Lino-Fest" bit će održan 12. maja u Domu mladih u Sarajevu već šesnaestu godinu zaredom, a mali pjevači izvedbama će se predstaviti u takmičarskom dijelu Festivala čija je ovogodišnja tema 'Učimo o Evropi'.

Kako je rečeno na današnjoj press konferenciji, Festival je specifičan i prepoznatljiv po tome što osim zabavnog, muzičkog dijela, ima i edukativni i baletni dio.

Rečeno je da ovogodišnji Lino Fest ima za cilj da djeca na ovaj način uče o kulturama, običajima i poznatim ličnostima evropskih država, te o različitostima Evrope koje su temelj tolerancije.

Autor i producent Festivala Marijo Pejić istakao je da je najveća nagrada za njihove napore, kojima sve ove godine nastoje napraviti što kvalitetniju manifestaciju za djecu, je to da s Lino Festa mališani odu s novim spoznajama i željom da dođu i naredne godine.

- I ovogodišnji Festival će okupiti talentirane male pjevače iz cijele regije i nadamo se da ćemo u budućnosti imati priliku ugostiti još veći broj mladih muzičkih nada - istakao je Pejić.

Najveća zabava za mališane bit će upotpunjena tematskim izvedbama baletne skupine "Bellarte", zabavnim programom i dodjelama nagrada najboljim izvođačima.

- Veliko zadovoljstvo je bilo promatrati kako Lino Fest iz godine u godinu raste, postaje sve kvalitetniji i što je najvažnije doprinosi razvoju kulture u Bosni i Hercegovini. Od samoga početka istinski smo vjerovali u ovaj projekt te se nadam da će još mnoge nove generacije dio svog djetinjstva, početne muzičke korake pamtiti po Lino Festu - istakao je Pejić.

Svake godine, kazao je, djeca na Lino Festu, na njima prihvatljiv način uče o BiH, zemljama u regionu, ali i o Evropi.

- Započevši priču o karakteristikama evropskih država, naroda i običaja, obilježit ćemo i Dan Evrope, a djeci dajemo mogućnost da aktivno sudjeluju u pojednostavljenom procesu učenja o Evropi kao zajedništvu različitosti, gdje ljudi jedni druge prihvaćaju i međusobno pomažu - kazala je članica Direkcije Festivala Ivana Krstanović.

U takmičarskom dijelu nastupit će 16 izvođača iz BiH i regije, koji će izvesti nove autorske pjesme, dok će u revijalnom programu nastupiti Minja Subota.

Scenograf i reditelj Festivala Adnan Džindo kazao je da je izuzetno ponosan što se ovaj Festival može nazvati teatarsko, scensko, muzički oblik festivala.  

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dodijeljene brojne nagrade na Festivalu 'Lino-fest 2019' u Sarajevu

Bogat program ovogodišnjeg 'Lino-Festa' u Domu mladih

Dini i Paoli Španić prva nagrada žirija na Lino Festu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo