Ekonomija     | 06.05.2018. 11:04 |

Dervišagić: Općina Gradačac pouzdan partner privrednicima

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 6. maja (FENA) - Općina Gradačac jedna je od 20 jedinica lokalne samouprave koja posjeduje Business Friendly Certification South East Europe (BFC SEE), čime je učinila jasan korak u povećanju konkurentnosti privrede te općine i za privlačenje investicija.

Razgovarala: Hana Imamović

U razgovoru za Fenu načelnik Općine Gradačac Edis Dervišagić istaknuo je da je prvi korak za dobijanje tog certifikata bila odluka o spremnosti pristupanja certificiranju Općine i podnošenje aplikacije Tehničkom sekretarijatu BFC Mreže Federacije BiH (REDAH).

Nakon odobravanja pristupanja procesu, formiran je Tim za certifikaciju koji je imao obavezu da prepozna i osigura dokumentaciju koja je u skladu s BFC SEE programom za poboljšanje kvaliteta usluga i informacija koje lokalne samouprave u regionu jugoistočne Evrope pružaju privrednicima.

Dervišagić je kazao da je postupak osiguravanja dokumentacije i neophodnih alata trajao 15 mjeseci te je u aprilu 2017. godine potvrđeno je da Općina Gradačac, s visokom ocjenom uspješnosti, zaslužila BFC SEE certifikat i da posjeduje dobru poslovnu klimu te da ima standarde efikasne i transparentne lokalne administracije.

Ispunjenje 12 kriterija i više od 80 podkriterija, podrazumijevalo je unapređenje postojećih procedura, formiranje dvojezične stranice namijenjene investitorima, smanjivanje rokova za pribavljanje svih dokumenata kao i osiguranje podataka neophodnih poduzetnicima i potencijalnim investitorima u planiranju poslovanja i donošenju investicijskih odluka.

- Da je urađeno puno posla, potvrđuju i rezultati procesa certifikacije među kojima je uspostavljanje web stranica www.gradacac72.ba putem koje građani mogu postaviti pitanje iz bilo koje oblasti iz nadležnosti Općine i odgovor na postavljeno pitanje dobiti u roku od 72 sata - kazao je općinski načelnik.

Također, uspostavljen je Privredni savjet koji ima savjetodavnu ulogu u pogledu realizacije projekata koji utiču na razvoj privrede, a oformljen je i šalter za privredu gdje privrednici mogu dobiti sve informacije potrebne za poslovanje u toj općini.

- Uspostavljena je komunikacija građana i načelnika elektronskim putem putem platforme "Pitajte načelnika", kao i sistem SMS usluge kojom podnosilac zahtjeva za rješavanje određenog upravnog pitanja putem SMS-a dobija odgovor o stanju predmeta po njegovom podnesenom zahtjevu - pojasnio je Dervišagić.

Osim toga, uspostavljena je web platforma "Poziv dijaspori" putem koji svi građani koji žive u inozemstvu mogu doprinijeti razvoju općine, a uspostavljen je i sistem periodičnog anketiranja privrednika i građana u cilju poboljšanja usluga koje pruža Općina.

Općina sada ima uspostavljenu i bazu podataka privrednih subjekata, zaposlenih, nezaposlenih, kapitalnih investicija te stranih ulaganja, a sve to rezultat je rada, tvrdi načelnik, svih uposlenih u Općini posebno Tima za certifikaciju.

Na pitanje koliko će činjenica da je ta općina nosioc certifikata pomoći daljnjem razvoju, načelnik Dervišagić istaknuo je da je BFC SEE program instrument koji omogućava ocjenu kvaliteta lokalnih zajednica u pogledu investicionih potencijala, infrastrukture, usluga i informacija koje nude potencijalnim investitorima i privrednicima koji već posluju na području te općine.

- Općina Gradačac je osiguranjem BFC SEE certifikata, potvrdila da je pouzdan partner privatnom biznisu te da je svojim aktivnostima, osigurala najviši standard usluga. Privrednici, ali i budući ulagači su to prepoznali te je saradnja intenzivirana - naglasio je.

Osiguranjem BFC SEE certifikata, dodao je načelnik, Općina Gradačac učinila je jasan korak u povećanju konkuretnosti za privlačenje investicija u odnosu na druge gradove, odnosno općine u regionu, a da bi ojačala trend razvoja privrede, Općina izdvaja velika sredstva u izgradnju infrastrukture.

- Tako je u posljednje tri godine u infrastrukturu Poduzetničke zone uloženo više od 1.000.000 KM. Tokom prošle godine u saradnji sa Češkom razvojnom agencijom završena je i rekonstrukcija i dogradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u vrijednosti oko 3.000.000 KM - kazao je.

Kako je zaključio načelnik Općine Gradačac Edis Dervišagić u razgovoru za Fenu, sve to potvrđuje da je ta općina pouzdan partner postojećim privrednicima, ali i investitorima koji žele da se presele ili prošire svoje poslovanje na područje Gradačca.

Najveći broj lokalnih jedinica koje imaju BFC SEE certifikat u zemljama jugoistočne Evrope ima Bosna i Hercegovina u kojoj su 20 općina nosioci tog certifikata.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Anketirani privrednici u TK opće stanje poslovanja u 2023. ocijenili prosječnim

Troškovi za zaštitu okoliša u 2022. godini iznosili 0,61 posto BDP-a i povećani su za 17,4 posto

Ministarstvo privrede KS potpisalo ugovore, 200.000 KM za podršku organizaciji poslovnih sajmova

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana