Kultura     | 03.05.2018. 15:57 |

Likovna bh. scena druge polovine 20. stoljeća na izložbi u Muzeju Sarajeva

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 3. maja (FENA) - Muzej Sarajeva izdvojio je iz svog bogatog fundusa dvadesetak slika nekih od vodećih autora bh. likovne scene druge polovine 20. stoljeća na izložbi nazvanoj "Poetika bosanskohercegovačke likovne scene druge polovine 20. stoljeća", koja će u toj instituciji kulture biti postavljena do juna.

Historičarka umjetnosti Mirha Šabanović istaknula je danas na otvaranju raznolik sadržaj, tematiku i tehniku izloženih djela te kazala da se radi o najproduktivnijim autorima domaće likovne scene druge polovine 20. stoljeća.

Najavila je da bi izložba do septembra trebalo da bude proširena djelima još nekih od autora koji su svojim djelovanjem također doprinijeli bogaćenju likovne scene BiH.     

- Tad će biti upriličena i promocija kataloga. Krajnji cilj je uraditi katalog koji će obraditi likovnu umjetnost druge polovine 20. stoljeća. Ovo je tek početak, izložba će biti proširena - kazala je.  

Direktor Muzeja Sarajevo Mirsad Avdić kaže da je umjetnička zbirka (likovna djela i skulpture) jedna od najvećih koje posjeduje taj muzej, a ta djela povremeno prezentiraju javnosti na tematskim izložbama. Izložba je dio većeg projekta, muzejskog kataloga umjetničkih djela iz druge polovine 20. stoljeća.

Izložba "Poetika bh. likovne scene druge polovine 20. stoljeća" bit će postavljena u Muzeju Sarajeva do 1. juna, nakon čega bi trebalo da bude prenesena u Galeriju Općine Novi Grad Sarajevo.

Želja je da izložbu vidi i publika izvan Sarajeva te bi je, kako je rečeno, rado postavili i u drugim bh. gradovima. U toku su pregovori i sa Švedskom, a kao mogućnost najavljena je postavke te izložbe i u Zagrebu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo