Bosna i Hercegovina     | 30.04.2018. 11:20 |

Kantonalni štab CZ TK o mjerama nakon akcidenta u Fabrici 'Sisecam Soda Lukavac'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. aprila (FENA) - Vanredna sjednica Kantonalnog štaba civilne zaštite Tuzlanskog kantona, u vezi sa akcidentom u Fabrici “Sisecam Soda Lukavac”, zakazana je za danas u prostorijama Općine Lukavac.

Na sjednici će biti izvršena analiza situacije izazvane akcidentom na taložnici “Bijelo more” preduzeća "Sisecam Soda Lukavac“, koji je prouzrokovao zagađenje okolnog zemljišta i rijeke Spreče, te dogovoreno preduzimanje odgovarajućih mjera, navedeno je u izvještaj Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite o stanju u Federaciji BiH.

U izvještaju je navedeno i to da je Kantonalni operativni centar civilne zaštite Kantona Sarajevo primio informaciju od Policijske stanice Novo Sarajevo da je u ulici Humska pronađena ručna bomba.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Unsko-sanskog kantona primio je informaciju od Policijske stanice Sanski Most da su u šumi, u blizini sela Umci, pronađene dvije ručne bombe i 30 komada municije nepoznatog kalibra. Mjesto pronalaska propisno su obilježili pripadnici PS Sanski Most.

O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je dvije intervencije na gašenju požara. Gorjela je hrastova šuma u blizini gradskih bazena te borova šuma u blizini željezničke stanice i sjedišta firme "Šumarstvo Prenj“ D.D. Konjic. Zbog mogućnosti ponovnog aktiviranja požara vatrogasci su u toku noći u više navrata obilazili i nadgledali ovo požarište.        

Vatrogasna jedinica općine Prozor–Rama imala je također intervenciju na gašenju požara, a gorjelo odlagalište otpada Duška kosa, uz magistralni put M16/2, u mjestu Ponir.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Vitez i Dobrovoljno vatrogasno društvo Stari Vitez imali su intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Vrhovine, gdje je gorjela borova šuma. Požar je ugašen.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Federalni štab civilne zaštite dodijelio priznanja za 53 kolektiva i pojedinca

FUCZ - Izvučeno vozilo iz Bregave, u njemu nađeno jedno beživotno tijelo

FUCZ - Požar na području općine Kladanj još uvijek aktivan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo