Regija     | 28.04.2018. 14:06 |

U Đakovu 7. kongres bogoslova Crkve u Hrvata

FENA Internet

ĐAKOVO, 28. travnja (FENA) - Živite dostojno poziva kojim ste pozvani – geslo je Sedmog kongresa bogoslova Crkve u Hrvata koji se u Đakovu održava od petka do nedjelje, a čiji je središnji program upriličen u subotu i okupio je gotovo četiri stotine bogoslova dijecezanskih velikih sjemeništa iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Susret je to svećeničkih pripravnika i kandidata s područja svih biskupija i nadbiskupija Hrvatske, BiH i Srbije, a koji svoju svećeničku formaciju, uz filozofsko-teološki studij na bogoslovnim učilištima, stječu u velikim sjemeništima u Đakovu, Rijeci, Sarajevu, Puli, Zagrebu i Splitu.  Domaćini  kongresa su Bogoslovno sjemenište u Đakovu i Đakovačko-osječka nadbiskupija.

Subotnji dio kongresa započeo je procesijom bogoslova iz Bogoslovnog sjemeništa u đakovačku katedralu gdje je misno slavlje predvodio đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić  Svoje obraćanje bogoslovima, svoju propovijed posvetio je poruci da je Isus Krist trs, a mi loze, da bez trsa, Isusa, ne možemo, da je taj zajednički rad u vinogradu zajedništvo čovjeka i Isusa, prenosi Hina.

"Isus Krist trs, a mi loze. Ta slika izaziva različite asocijacije i misli. Prvo – trs i loza u tijesnoj su životnoj povezanosti i zajedništvu. Čine jednu cjelinu i kao što loza živi od trsa, tako je i preduvjet našeg života tijesna životna povezanost s Isusom Kristom", rekao je u propovijedi nadbiskup Hranić.

Poručio je kako svi životni sokovi lozama dolaze od trsa.

"Tako je i s nama; mi smo samo loze u kojima je Kristov životni sok i njegova snaga i zato je važno da loza ostane na trsu, rekao je Hranić, govoreći o povezanosti s Isusom. Bez nje nema plodova svećeničkog života i djelovanja. Zajedništvo s Isusom postoji i treba postojati prije bilo kakvog našeg djelovanja i pastoralnog rada. To je pretpostavka i polazište – zajedništvo s Isusom. Mi ne trebamo najprije nešto činiti, nego smo pozvani prije svega biti. Povezani s trsom – mi smo loze", poručio je nadbiskup Đuro Hranić.

Sedmi Kongres bogoslova Crkve u Hrvata, kojem je Đakovačko-osječka nadbiskupija domaćin po drugi put, nastavljen je u Središnjoj nadbiskupijskoj knjižnici Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti

Bidenova administracija najavila veto na prijedlog zakona koji bi podržali republikanci

Hunter Biden svjedočit će pred Kongresom u decembru

Na Međunarodnom kongresu o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima više od 150 učesnika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'