Bosna i Hercegovina     | 27.04.2018. 20:00 |

Naša stranka: Potreban krizni plan za rješavanje smještaja izbjeglica u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) - Predsjednik Regionalnog odbora Naše stranke Sarajevo Vibor Handžić i predsjednica Savjeta za solidarnost Naše stranke Sandra Zaimović pozivaju nadležna ministarstva na svim nivoma vlasti da formiraju krizni plan za rješavanje smještaja i brigu za izbjeglice u Kantonu Sarajevo, ali i širom BiH.  

- Sve više izbjeglica spava pod otvorenim nebom i zavise od solidarnosti građana koji su i sami uglavnom imali izbjegličko iskustvo. Ovo je problem koji se mogao i predvidjeti, s obzirom na to da su zemlje u okruženju zatvorile granice pa je BiH postala alternativna izbjeglička ruta. Zahtijevamo ozbiljan pristup Vijeća ministara i nižih nivoa vlasti prije nego ovakvo stanje počne voditi u socijalnu katastrofu - rekla je Sandra Zaimović.

U današnjem saopćenju Naša stranka izrazila je mišljenje da se usložanjava problem sa smještanjem izbjeglica koje mjesecima pristižu u Bosnu i Hercegovinu.

- U Kantonu Sarajevo odavno su centri za azilante popunjeni, iako nemaju ni sve potrebne uslove adekvatnog smještaja. UNHCR pomaže u osiguranju smještaja, a prema procjenama ove organizacije u ovoj godini se očekuje oko 35 hiljada izbjeglica u BiH. Vlasti u našoj zemlji se ne osvrću na ove dramatične procjene, iako bi to moglo prouzrokovati lanac problema u društvu - navodi Naša stranka.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'