Bosna i Hercegovina     | 27.04.2018. 14:28 |

Za efikasnost pravosuđa sudovi trebaju biti rasterećeni od komunalnih predmeta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. aprila (FENA) - Radna grupa za unapređenje izvršnog postupka i reviziju zakona o izvršnom postupku u BiH započela rad prvim sastankom danas u Sarajevu koji je organizovalo Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) u saradnji s Ministarstvom pravde BiH.

Sastanak je održan u okviru projekta „Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH – druga faza“ (Projekat ICEA) koji finansira Vlada Kraljevine Švedske.  

Svrha sastanka bila je usvajanje Akcionog plana reforme izvršnog postupka s fokusom na izmještanje komunalnih predmeta iz sudova, a sve radi unapređenja izvršnog postupka i izmjene važećih zakona o izvršnom postupku u BiH u skladu s praksama zemalja Evropske unije i Evropskog suda za ljudska prava.

Učesnici sastanka i članovi Radne grupe, predstavnici VSTV-a BiH, nadležnih ministarstava pravde i pravosudnih institucija u BiH, će zajedničkim naporima nastojati odgovoriti na ovaj kompleksan izazov jer za veću efikasnost pravosuđa sudovi trebaju čim prije biti rasterećeni velikog broja komunalnih predmeta.

Uvodničari na sastanku bili su Selim Karamehić, član VSTV-a BiH i sudija Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, Željko Bogut, sekretar Ministarstva pravde BiH i Ana Bilić Andrijanić, rukovoditeljica projekata ICEA i „Unapređenje efikasnosti pravosuđa II“.

Sastanku su također prisustvovali predstavnici Ambasade Švedske u BiH, Delegacije EU u BiH i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH te Svetozara Petkova predstavnica Svjetske banke koja je predstavila komparativni prikaz izvršnog postupka u zemljama u regionu i moguće modele reforme izvršnog postupka u BiH.

Polazna osnova za ovaj sastanak su preuzete obaveze i zaključci drugog sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost održanog u Briselu u decembru 2017. godine, „da se formira  zajednička radna grupa radi usvajanja akcionog plana kojim će se utvrditi rješenja za sveobuhvatnu reviziju zakona o izvršnom postupku u BiH“ kao i zaključci međudržavne radionice „Reforma izvršnog postupka – način unapređenja efikasnosti pravosuđa“ koja je održana u septembru 2017. godine u saradnji sa Generalnom direkcijom Evropske komisije za proširenje putem Instrumenta za tehničku/savjetodavnu pomoć i razmjenu informacija (TAIEX).

Izvršni postupak ima dvojaku važnost u procesu pristupanja Evropskoj uniji, obzirom da predstavlja legitimno zaključenje sudskog postupka i ima značajan uticaj na percepciju javnosti i broj neriješenih predmeta pred sudovima.

Jedna od glavnih prepreka unapređenja efikasnosti pravosuđa u BiH je veliki broj neriješenih izvršnih predmeta, tačnije komunalnih predmeta koji proizlaze iz neplaćenih računa za korištenje komunalnih usluga kao što su električna energija, voda, grijanje, sakupljanje smeća.

Čak 1,7 miliona neriješenih predmeta u bh. pravosuđu, odnosno dvije trećine od ukupnog broja neriješenih predmeta u sudovima, čine upravo komunalni predmeti.

VSTV BiH je poduzeo brojne aktivnosti usmjerene ka smanjenju broja komunalnih predmeta.

Jedna od najvažnijih je uvođenje Sistema za elektronsko podnošenje i obradu predmeta male vrijednosti tzv. komunalne predmete (SOKOP). S krajnjim ciljem smanjenja komunalnih predmeta, obezbjeđenja efikasnije i ekonomičnije obrade predmeta, stvaranja jedinstvene elektronske baze predmeta, te uvođenja jedinstvenog načina procesuiranja komunalnih predmeta u pravosuđu u BiH ovaj sistem je u obaveznoj primjeni u svim sudovima u BiH.

Također na osnovu „Analize za zakonodavne izmjene za izmještanje komunalnih/izvršnih predmeta iz sudova formiranjem javnih ili privatnih agencija” koja je urađena, VSTV BiH identifikovao najprihvatljiviji model i donio zaključak da se efikasnost izvršnog postupka može unaprijediti i povećati prenosom određenih nadležnosti sudova u izvršnom postupku na institucije izvan pravosudnog sistema kroz uspostavljanje privatnih agencija, odnosno privatnih izvršitelja u fazi naplate potraživanja.

Ovaj sastanak je jedna od aktivnosti Projekta ICEA u okviru kojeg VSTV BiH provodi značajne aktivnosti unapređenja izvršnog postupka imajući u vidu kompleksnu problematiku izvršnog postupka u BiH, neusaglašenost sudske prakse, neadekvatan odabir sredstava izvršenja i različitost tumačenja pojedinih zakonskih odredbi iz spomenute oblasti, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Visoka pravosudna delegacija Republike Turske u posjeti VSTV-u BiH

VSTV potvrdio smjenu Kajmaković na poziciju državne tužiteljice

VSTV osudilo zloupotrebu portala za neprimjereno pisanje o nosiocima pravosudnih funkcija

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije