Bosna i Hercegovina     | 26.04.2018. 15:53 |

Sa sjednice Vlade Federacije BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) - Federalna vlada je usvojila izvješće o odobravanju izdvajanja sredstava iz tekuće pričuve ovogodišnjeg Proračuna FBiH za 2018. godinu, po odlukama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, rješenjima premijera i rješenjima zamjenika premijera, za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2018. godine. Planirani iznos sredstava na ovoj poziciji iznosi 5.000.000 KM, a izdvajanja u ovom razdoblju nije bilo. Od planiranih 75.000 KM na poziciji tekuća rezereve premijera FBiH izdvojeno je 13.500 KM.

Na pozicijama tekuće rezerve dvoje zamjenika premijera planirano je po 40.000 KM. Utroška sredstava prvog zamjenika nije bilo, a drugi je izdvojio 3.000 KM.

 

USVOJEN IZVJEŠTAJ O SUZBIJANJU AMBROZIJE

 

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici usvojila izvještaj Federalnog ministarstva okoliša i turizma o provođenju Akcionog plana za upoznavanje javnosti, uništavanje i suzbijanje širenja ambrozije na području Federacije BiH.

Federalne institucije u čijoj su nadležnosti pojedine komponente Akcionog plana obavezne su da planiraju sredstva za realizaciju predviđenih obaveza.

Vlada je obavezala sve institucije odgovorne za provođenje Odluke o mjerama za sprječavanje širenja i uništavanje korovske biljne vrste ambrozija na području FBiH da ispunjavaju zadate obaveze (federalne i kantonalne) i da, u skladu s nadležnostima, planiraju sredstava.

I Fond za zaštitu okoliša FBiH zadužen je da u 2018. godini obezbijedi sredstva za uništavanje ambrozije na području Federacije BiH.

Sve ove institucije dužne su, najkasnije do četvrtog mjeseca 2019. godine, dostaviti izvještaje Federalnom ministarstvu okoliša i turizma.

Federalna uprava za inspekcijske poslove i kantonalni inspektorati trebaju pojačati nadzor u skladu sa svojim zakonskim ovlastina i nastaviti provoditi zaduženja prema Odluci o mjerama za sprječavanje širenja i uništavanje ove korovske biljne vrste i, do istog roka, dostaviti izvještaj Federalnom ministarstvu okoliša i turizma.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma zaduženo je da nastavi koordinirati aktivnosti na provođenju Akcionog plana, kao i da objedini sve pojedinačne izvještaje federalnih institucija u integralni izvještaj za tekuću godinu i da ga dostavi Vladi Federacije BiH na razmatranje i usvajanje.

 

DONIJETI ZAKON ZA UNAPREĐENJE PODUZETNIČKE INFRASTRUKTURE

 

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta o procjeni uticaja propisa za Zakon o unapređenju poduzetničke infrastrukture u FBiH.

Zaključeno je da je, na osnovu procjene, potrebno izraditi Prednacrt zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture i da resorni federalni ministar imenuje komisiju za njegovu izradu. Komisiju će činiti najmanje tri člana ovog ministarstva, te po jedan član iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Federalnog ministarstva trgovine, Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Generalnog sekretarijata Vlade Federacije BiH.

 

PREVENTIVNA ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA

 

Vlada FBiH je usvojila informaciju o preventivnom arheološkom istraživanju i zaštiti arheoloških lokaliteta i spomenika kulture na trasi autoputa Koridor Vc.

Ujedno, dala je saglasnost na sklopljeni okvirni sporazum i otvaranje namjenskog transakcionog računa Federalnom ministarstvu kulture i sporta, koje je, s JP Autoceste FBiH i Federalnim ministarstvom finansija, zaduženo za sprovođenje ovog sporazuma.

 

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI

 

Federalna vlada dala je Gradu Sarajevu na korištenje kasarnu „Jajce“. Vlada je na privremeno korištenje dala poslovne prostore u Mostaru Savezu gorskih službi spašavanja u BiH, i u Sarajevu Udruženju invalidnih i hendikepiranih osoba u Bosni i Hercegovini.

Izmijenjene su i odluke o davanju na privremeno korištenje nekretnina na kojima je nosilac prava upravljanja i korištenja prijašnje Federalno ministarstvo odbrane, te Zavoda za platni promet Federacije Bosne i Hercegovine u likvidaciji, koje su u vlasništvu FBiH.

Islamskoj zajednici BiH (Medžlisu IZ Tuzla) dat je na korištenje prostor u ovom gradu.

Vlada je izmijenila i dopunila odluku o davanju na privremeno korištenje Doma vojske FBiH i zemljišta Gradu Bihaću za potrebe JU Kulturni centar Bihać.

Prihvaćen je izvještaj o radu Nadzornog odbora Union banke d.d. Sarajevo za 2017. godinu, te usvojen kvartalni izvještaj o napretku Projekta „Podrške zapošljavanju“ (ESP) za period 1.1.-31.3. 2018. godine.

Na današnjoj sjednici Federalna vlada je usvojila izvještaje o radu Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom za prošlu godinu i Upravnog i Nadzornog odbora o poslovanju ovog fonda za 2017. godinu.

Danas je usvojen izvještaj o radu Međuentitetskog tijela za okoliš za 2017. godinu.

Vlada je prihvatila informaciju o aktivnostima, uočenim problemima i prijedlogom mjera Koordinacionog tijela Vlade FBiH za praćenje, usmjeravanje i izvještavanje o realizaciji aktivnosti Strategije za unapređenje prava i položaja osoba s invaliditetom u FBiH (2016.-2021. godina).

Vlada FBiH je Ministarstvu civilnih poslova BiH preporučila da pokrene proceduru prijema u državljanstvo Bosne i Hercegovine Hectora Morića, državljanina Francuske. Riječ je o inžinjeru i vrsnom umjetniku iz oblasti pejsažne arhitekture.

 

KADROVSKA RJEŠENJA

 

Za punomoćnike koji će je zastupati na skupštinama privrednih društava Federalna vlada danas je ovlastila Renata Škrobu (JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar), Amadea Mandića (JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo), Ismeta Demirovića (JP Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo), Jadranka Puljića (JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar) i Irmu Memić (BH Telecom d.d. Sarajevo).

Vlada FBiH dala je prethodnu saglasnost Nadzornom odboru Union banke d.d. Sarajevo za imenovanje Edisa Ražanice za vršioca dužnosti člana Uprave ove banke, do okončanja konkursne procedure, a najduže do šest mjeseci.

Nakon što je dala saglasnost na Statut Fondacije za mobilnost studenata i nastavnika FBiH, Vlada FBiH imenovala je Samiru Demirović za osobu ovlaštenu za predstavljanje i zastupanje ove fondacije, do imenovanja njenog Upravnog odbora, odnosno okončanja konkursne procedure.

Vlada Federacije BiH je donijela Rješenje o privremenom imenovanju Upravnog odbora Fondacije za mobilnost studenata i nastavnika FBiH u sastavu Samira Demirović (predsjednica), Adnan Hadžimuratović i Anita Lukenda (članovi). Zadaci privremenog Upravnog odbora su priprema akata potrebnih za upis, te upis Fondacije u Registar fondacija Federacije BiH. Privremeni predsjednik i članovi ovog upravnog odbor imenovani su na period od 90 dana, odnosno do okončanja konkursne procedure za izbor i imenovanje predsjednika i članova Upravnog odbor ove fondacije.

Danas je izmijenjena Odluka o osnivanju Komisije za izbor i imenovanja članova nadzornih odbora u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala u kojima nadležnosti FBiH vrši Vlada Federacije BiH, te je, umjesto Alme Dević, u ovu komisiju imenovana Damjana Zorić.

Vlada FBiH danas je za imenovanje dva člana Upravnog odbora Nezavisnog operatora sistema u Bosni i Hercegovini iz Federacije BiH, na mandatni period od pet godina, predložila Ahmeda Ahmića i Ramiza Bečića. O ovom prijedlogu će se izjasniti Vijeće ministara BiH.

Vlada je dala saglasnost na Kolektivni ugovor za djelatnost poštanskog saopbraćaja i za njegovo potpisivanje ovlastila federalnog ministra prometa i komunikacija Denisa Lasića.

Vlada je dala prethodnu saglasnost za imenovanje Svetlane Cenić za vršiteljicu dužnosti članice Nadzornog odbora Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo uime državnog kapitala, do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca. Istovremeno, danas je raspisan ranije raspisani, te donesena odluka o raspisivanju novog javnog konkursa za izbor i nominovanje za imenovanje člana Nadzornog odbora u BH Telecoma Sarajevo i utvrđen tekst javnog oglasa, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta