Ekonomija     | 26.04.2018. 14:14 |

Šarović: Usvojena Informacija o Državnom programu IPA 2018 za BiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO 26. aprila (FENA) - Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je nakon sjednice Vijeća ministara BiH izjavio novinarima da je usvojena Informacija o Državnom programu IPA 2018 za Bosnu i Hercegovinu.

- Pitanje programiranja je završeno. Ono što je za Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa najvažnije, kroz akcione planove i kroz sistem programiranja, od raspoloživih 80 miliona eura za programiranje za oblast poljoprivrede i ruralnog razvoja i za zaštitu prirodne okoline, Bosna i Hercegovina će aplicirati za 50 miliona eura, odnosno 60 posto ukupno raspoloživih sredstava - kazao je ministar Šarović.

Dodao je da je Ministarstvo zadovoljno, te napomenuo da je to samo dio posla i aktivnosti koje slijede kako bi ova sredstva mogla da budu na raspolaganju Bosni i Hercegovini.

- Od 50 miliona eura, 30 miliona eura odnose se na sredstva za ruralni razvoj i poljoprivredu, a nekih 20 miliona eura za zaštitu prirodne okoline - kazao je Šarović, napominjući da ne govori u potpunosti o preciznim iznosima, nego o okvirnim brojkama.

Napomenuo je da će najveći dio ovih sredstava biti usmjeren neposredno, ne za tehničku pomoć, već  za direktnu podršku poljoprivrednicima i poljoprivrednom sektoru, a manji dio za institucionalnu podršku i najmanji dio za tehničku podršku.

- Što se tiče zaštite prirodne okoline, od ovih 20 miliona, najveći dio sredstava predviđen je za podršku za vodne resurse i zbrinjavanje čvrstog otpada, što znači, za konkretne projekte - kazao je Šarović.  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Odluke i zaključci sa sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

Šarović podnio neopozivu ostavku, ovlaštenja predsjednika SDS-a preuzeo Milan Miličević

Šarović: Ovo je trenutak za buđenje svih, izađite i glasajte

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!