Bosna i Hercegovina     | 26.04.2018. 13:16 |

Vlada SBŽ-a: Nema razloga za generalni štrajk zdravstvenih djelatnika

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 26. travnja (FENA) - Ne postoje nikakvi razlozi za generalni štrajk, koji je najavilo rukovodstvo Neovisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu SBŽ-a, te je potrebno nastaviti pregovore i pronaći rješenje za potpisivanje novog granskog kolektivnog ugovora, zaključeno je danas u Travniku na sjednici Vlade SBŽ-a.

Osnovni zahtjev Neovisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu SBŽ-a, koji okuplja većinom medicinske sestre i tehničare, je povećanje koeficijenata za obračun plaća, dok iz Vlade tvrde da za to nema financijskih uvjeta.

- Mi smo tek počeli pregovore i prije nekoliko dana smo imali prvi radni sastanak, nakon kojeg je Predsjedništvo Sindikata jednostrano i ishitreno proglasilo pregovore neuspješnima. Redovito se ispunjavaju sve obveze prema uposlenima u zdravstvu i mi smo obavijestili Sindikat da koeficijenti i fond radnih sati ostaju nepromijenjeni, a da oko satnice možemo pregovarati. Nužno je zakazati novi sastanak pregovaračkih timova, u cilju zaključivanja novog kolektivnog ugovora - kazao je ministar zdravstva Nikola Grubešić. 

Premijer Tahir Lendo istaknuo je kako je "apsurdno da se odluke o štrajku donose na prečac, prije nego što su završeni pregovori".

- Koeficijenti se ne mogu mijenjati, a o svemu drugom možemo razgovarati u skladu s realnim mogućnostima. Najavljeni štrajk je ishitren i nezakonit i smatramo da za to nije provedena zakonska procedura - ustvrdio je Lendo.

Na sjednici Vlade danas su se mogla čuti i mišljenja kako je bolje da Vlada odmah ispuni zahtjev Sindikata i izbjegne štrajk, jer će to svakako učiniti kasnije.

- Mi smo takva povlađujuća Vlada da ćemo tu odluku svakako donijeti. Oni traže svoja prava, a ukoliko ćemo svejedno popustiti pred ovim zahtjevima, bolje je da to uradimo sada. Očito je kako je ovo problem za koji nismo pronašli rješenje i sada imamo 'na pragu generalni štrajk' - kazao je ministar gospodarstva Sedžad Milanović.

Zahtijevajući povećanje koeficijenata, iz Neovisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu SBŽ-a pozivaju se na činjenicu da je Vlada to učinila za doktore medicine i stomatologije, koji su okupljeni u drugom županijskom sindikatu.

Međutim, u Vladi ističu kako su tim povećanjem koeficijenata morali zaustaviti trend odlaska doktora medicine i stomatologije iz SBŽ-a te da ni ostali zdravstveni radnici nisu oštećeni jer je, u prošloj godini, i njima povećana cijena satnice rada.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

KSB: Tajnik Ureda za europske integracije pušten iz grčkog zatvora da se brani sa slobode (VIDEO)

Lendo: Osuđujem prijetnje gradonačelnici Sarajeva, FUP mora odmah reagovati

Lendo: Naša obaveza je da širimo istinu o genocidu u Srebrenici

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana