Svijet     | 26.04.2018. 09:28 |

Sirijski izazovi: Humanitarna pomoć i lažne vijesti

FENA Internet

BRUXELLES, 26. maja (FENA) - Međunarodni donatori su skupili 4,4 milijarde američkih dolara za hitnu pomoć Siriji i njenim susjedima na dvodnevnoj konferenciji "Podrška za Siriju i region", koja je održana u Bruxellesu. U pregledu pisanja zapadnih i ruskih medija o napadima u Siriji, kao i situacija na terenu, Radio Slobodna Evropa donosi ocjene i stavove suprotstavljenih strana u višegodišnjem sirijskom ratu.

Kako prenosi agencija Reuters, ukupna vrijednost je manja od cilja UN-a za 2018. godinu.

"Velika Britanija i Njemačka ponudile su dodatan novac za izbeglice na konferenciji, koja je okupila oko 85 vlada i grupa za pomoć. Ali obećanja su bila manja od šest milijardi dolara koje su prikupljene u 2017. godini, jer je američki predsjednik Donald Trump smanjio međunarodnu pomoć", navodi Reuters.

Agencija dodaje da se i Evropska unija bori sa svojim članicama kako bi dogovorila tri milijarde eura pomoći za izbjeglice u Turskoj.

Humanitarna pomoć također treba da ode u Liban, Jordan, Irak i druge zemlje koje su preplavljene sa oko šest miliona sirijskih izbjeglica.

Izbjeglice u Libanu čine četvrtinu populacije u zemlji, navode Ujedinjene nacije.

Uz ocjenu da konferencija u Bruxellesu treba da osigura pomoć raseljenim Sirijcima, The Guardian pažnju skreće na grad Idlib kome, kako piše, prijeti humanitarna katastrofa slična onoj u Alepu.

"Idlib je posljednja velika teritorija koja je još uvek u rukama pobunjenika. Delimično ga drži Hajat Tahrir al-Šam, džihadistička grupa koju Rusija i sirijska vlada smatraju legitimnom metom u području u kojem civili i borci nastavljaju da pristižu u sklopu evakuacionih sporazuma u drugim dijelovima zemlje," navodi list.

Jan Egeland, šef UN-ove humanitarne radne grupe za Siriju, rekao je: "Sve moje snage trenutno i u narednim sedmicama posvećene su sprečavanju nove humanitarne katastrofe."

Kako prenosi Guardian, Egeland je opisao Idlib kao "jedno ogromno područje raseljavanja".

"Od dva miliona stanovnika u Idlibu, više od polovine je već raseljeno, ponekad i više puta, tako da mora doći do pregovora o prekidu sukoba u Idlibu. Ne možete imati rat usred najvećeg skupa izbjegličkih kampova i raseljenih ljudi po svetu," dodao je on.

Njegove primjedbe ponovio je specijalni izaslanik UN-a za Siriju, Staffan de Mistura, koji je rekao:

"Nadamo se da će ovo biti prilika da se postaramo da Idlib ne postane novi Alepo, nova istočna Guta, jer su dimenzije potpuno drugačije."

Napadi sirijske vlade na to područje vjerovatno će dovesti do masovnog kretanja ljudi, moguće prema turskoj granici. Približno 300.000 interno raseljenih lica (IDP) došlo je do pokrajine Idlib od avgusta i 700.000 je raseljeno širom Sirije od početka godine, prema podacima UN.

Napadi u Siriji, kao i situacija na terenu, tema je za ruske medije, ali iz drugog ugla.

Kako prenosi londonski The Times, ruski mediji koriste snimke iza kulisa tokom snimanja filma sirijskog reditelja Humama Husarija 2016. godine kako bi dokazali da su video snimci žrtava koji su stradali od plina u Siriji bili lažni.

Ruski mediji su objavili fotografije iz filma "Chemical" kao "očigledne dokaze" da su snimke žrtava lažirale volonterske snage za pomoć Bijelim šlemovima. Kanal One i Rosssia 1, programi koji su emitovali fotografije, nisu odgovorili na zahtjev The Timesa da odgovore na ove tvrdnje.

"Rossia 1 je takođe emitovala intervju sa Farisom Mohamedom Majasom, asistentom za produkciju Husarijevog filma, koji je predstavljen kao još jedan dokaz da je napad na Dumu bio lažan," navodi list.

"Mi smo stavljali ljude na zemlju i prskali ih vodom, tako da su izgledali kao da su pretrpjeli hemijski napad," rekao je Majas, za koga Guradia kaže da su ga otele sirijske režimske snage, objavila je Rossia 1.

The Times podsjeća i da je Rusija prošle sedmice saopćila da namjerava da se suprotstavi Vijeću sigurnosti UN-a putem televizijskog intervjua Hasana Dijaba, koji ima 11 godina.

"Intervju je snimljen u Damasku pod kontrolom režima. Nije bilo jasno da li su Hasan i njegov otac Omar bili pod pritiskom da daju izjave," zaključuje The Times.

Ruski mediji bave se Eliotom Higginsom, britanskim novinarom koji preko svog bloga i web stranice Belingcat piše o ratu u Siriji, a koga ruski mediji nazivaju "amaterskim istraživačem ratnih zločina ... koga vole mediji Zapadnih NATO zemalja".

"Higins je nedavno je dokumentovao tvrdnje da je sirijski režim ponovo koristio hemijsko oružje, ovog puta u predgrađu Dume u Damasku," navodi Newsweek.

U razgovoru za ovaj list on objašnjava da kada je reč o napadu u Dumi, informacije je dobijao od aviona osmatrača, ali i od ljekara koji su zbrinjavali žrtve.

Tvrdi i da u izvještavanju ruskih medija nije bilo promjena, odnosno da su isto izvještavali o napadu sarinom 2013. godine, kao i oko napada u Dumi.

"Oni citiraju teorije zavjere, izbacuju mnoge beskorisne informacije, postavljaju mnogo pitanja koja su nebitna ili su već bila odgovorena ili samo zbunjuju pitanjima, a ima i ruskih medija koji samo stavljaju sve verzije jednog događaja," kaže Higins i dodaje da se napadi dešavaju stalno, odnosno da Asad koristi hemijsko oružje i to radi pet godina.

"Mislim da je ovo pitanje: da li zapravo žele da zaustave hemijske napade? Jer jedino rešenje za to je da se Asadu pokaže da će korištenje hemijskog oružja iziskivati strogu kaznu", poručuje ovaj novinar.​

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Izrael izveo raketne napade na vojne ciljeve kod sirijske prijestolnice Damaska

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo