Bosna i Hercegovina     | 25.04.2018. 20:23 |

Sastanak o izmjenama Izbornog zakona bez ishoda, naredni 3. maja

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 25. aprila (FENA) - Sastanak predstavnika političkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona BiH, jedan u nizu održanih dosad istim povodom, okončan je popodne u Sarajevu bez rezultata, a naredni, na nivou stranačkih lidera, najavljen za 3. maj.

Posrednici u današnjim pregovorima, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack u čijoj rezidenciji je sastanak održan bez prisustva javnosti, kao i šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark, smatraju bitnim što će uslijediti nastavak iako dogovora nije bilo.

Provodiva rješenja postoje, rekla je Cormack i naznačila da ih međunarodna zajednica ne želi nametati. Po njenim riječima, budući da je Bosna i Hercegovina uradila već mnogo posla na putu ka evropskim integracijama, vrijeme je da njeni lideri dođu do rješenja i preuzmu odgovornost za tako važno pitanje za državu kao što je izmjena njenog izbornog zakonodavstva. Ambasadorica je pozvala bh. lidere da postignu dogovor, a za Bosnu i Hercegovinu je najvažnije, dodala je, da predstojeći izbori budu održani.

Wigemark smatra da "ima prostora za pronalaženje zajedničkog jezika" u ovoj stvari, da je bitno nastaviti proces što prije i da se "možemo nadati najboljem".

Predstavnici stranaka koji su po završetku susreta dali izjave novinarima, i pored izostanka dogovora, nisu izrazili pesimizam izuzev potpredsjednika Socijaldmeokratske partije BiH Zukana Heleza.

On je prenio lični stav da nije optmista ni u pogledu narednog susreta jer je lider HDZ-a BiH Dragan Čović inistirao danas na rješenju koje vodi u daljnju podjelu Bosne i Hercegovine. Na to SDP nikad neće pristati, poručio je Helez. Tvrdi i da je Čoviću u jednom trenutku poručio da bi mu uslijedilo hapšenje kad bi u Hrvatskoj predložio slično rješenje pošto ima pasoš te zemlje.

Lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović nije se obratio novinarima jer je nešto prije kraja sastanka otišao zbog drugih obaveza, ali jeste potpredsjednik stranke Šefik Džaferović. On očekuje, rekao je, da Bosna i Hercegovina konačno ipak riješi pitanje izmjena Izbornog zakona. Danas je bilo ideja i da se za ubuduće pozovu predstavnici Venecijanske komisije, pa i State Departmenta, što, po njegovom mišljenju, ne bi bilo loše. Što se tiče HDZ-a BiH, ta stranka je danas izrazila njene dosadašnje stavove o izmjenama Izbornog zakona, a predstavnici međunarodne zajednice nisu imali nikakve prijedloge, kazao je Džaferović.

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić, također učesnik sastanka, naglasio je kao i drugi, da slijedi nastavak razgovora i da se, u biti, u ovom slučaju sve vrti oko dvije stvari - da li će se pregovarači čvrsto držati presude Ustavnog suda BiH ili pokrenuti priču o promjeni Ustava BiH.

Po Komšićevom mišljenju, ma koliko trenutna situacija bila loša, najvažnije je ne odustati od daljnjih razgovora.

Uime Saveza za bolju budućnost BiH sastanku je prisustvovao Anel Kljako, predsjednik Gradskog odbora te stranke u Mostaru, jer je lider Fahrudin Radončić bio opravdano odsutan po riječima Larsa Gunnara Wigemarka. Kljako očekuje da će 3. maja, u nastavku razgovora, ipak doći do ishoda.

Današnji razgovor je, po Wigemarkovoj ocjeni, bio 'malo neuravnotežen' budući da nisu prisustvovali lideri svake od stranaka koje su učestvovale.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Čović: Pravna država ne može zaživjeti dok nam netko nameće rješenja

Uposleni u obrazovanju BPK koji imaju djecu s teškoćama imaju pravo na pola radnog vremena

KJKP GRAS - Od 13. do 16. februara u noćnim satima umjesto tramvaja voze autobusi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo