Ekonomija     | 25.04.2018. 14:25 |

Zvizdić razgovarao s guvernerom saudijskog investicijskog fonda

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. aprila (ENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić razgovarao je s guvernerom državnog saudijskog investicijskog fonda (SAGIA) Ibrahimom Al Omarom o budućoj ekonomskoj i investicijskoj saradnji, saopćeno je iz Vijeća ministara.

Zvizdić je upoznao Al Omara s ekonomskim i investicijskim potencijalima BiH. Istaknuo je pet ključnih razvojnih sektora u kojima BiH traži strane investicije - energetiku, transport, industriju, poljoprivredu i turizam. Kao poseban interes Bosne i Hercegovine, naveo je investiranje u nove tehnologije i start up kompanije kako bi mladi ljudi imali prostor da se zaposle, ostvare svoje ideje i budućnost vezuju za domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Zvizdić je rekao da je Vijeće ministara BiH u proteklom periodu provelo značajne reforme s ciljem unapređenja poslovnog okruženja i dodao da je iskustvo stranih investitora u Bosni i Hercegovini veoma pozitivno s obzirom na to da se većina izjasnila da želi proširiti proizvodnju u BiH.

Guverner Al Omar je informirao predsjedavajućeg Zvizdića da je KSA u procesu osnivanja jednog od najvećih svjetskih investicijskih fondova. Rekao je da postoji interes za proširenje ekonomske saradnje sa BiH, kao i za povećanjem saudijskih investicija u BiH. Dodao je da bi olakšavanje ili ukidanje viznog režima za građane KSA znatno olakšalo poslovanje i dovelo do značajnog porasta investicija u BiH.

Razgovarano je i o mogućnostima sklapanja bilateralnih sporazuma o zaštiti investicija i izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Predsjedavajući Zvizdić je zahvalio Kraljevini Saudijskoj Arabiji za dosadašnju podršku i pomoć Bosni i Hercegovini.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Zvizdić: Tužan sam zbog odlaska velikog čovjeka i književnika Abdulaha Sidrana

Zvizdić uputio božićnu čestitku

Zvizdić: Potrebni su nam politička stabilnost i posvećenost neophodnim ekonomskim reformama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo