Bosna i Hercegovina     | 25.04.2018. 13:01 |

Obustavljena istraga protiv Željka Kuntoša

FENA Saopćenje

PALE, 25.aprila (FENA) - Republičko javno tužilaštvo obustavilo je u februaru istragu protiv Željka Kuntoša (49), koga je policija RS-a privodila u novembru prošle godine zbog sumnje da je, kako su tada saopćili, pokušao da proda "original Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku“.

U obrazloženju tužilaštva o obustavljanju istrage navodi se da na osnovu rezultata provedene istrage nema dovoljno dokaza da je Kuntoš, došavši u posjed primjerka Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku, u toku 2017. nudio ga na prodaju za iznos od 100.000 KM ili neki drugi novčani iznos.

-Nije bilo dovoljno dokaza u prilog zaključka da je osumnjičeni, korištenjem svog uticaja i položaja, kao pripadnik MUP RS raspoređen na poslove ličnog obezbjeđenja štićenih ličnosti, zahtijevao nagradu za sebe korištenjem takvog službenog, odnosno društvenog položaja ili pretpostavljenog uticaja, posredovao da se izvrši ili ne izvrši neka službena radnja.

Nijedan od saslušanih svjedoka ili neki drugi pribavljeni dokaz u toku istrage nije potvrdio osnove sumnje da je osumnjičeni u citiranom vremenskom periodu predmetni dokument nudio na prodaju drugim osobama za određeni novčani iznos, iz čega se izvodi zaključak da nema dovoljno dokaza da je osumnjičeni učinio krivično djelo trgovina uticajem - navodi se u obrazloženju Republičkog javnog tužilaštva, čiji je jedan dio Kuntoš danas proslijedio medijima u BiH i zatražio da upoznaju javnost o obustavi istrage protiv njega.

Kuntoš traži i izvinjenje "za sve neprijatnosti nastale iznošenjem netačnih informacija“ u vezi s njegovim "privođenjem bez ikakvih osnova" u "spektakularnoj akciji u kojoj je MUPRS-a neopravdano trošio novac poreskih obveznika". Dodaje i da je bio šef obezbjeđenja predsjednika Narodne skupštine RS sedam godina, kod Dragana Kalinića i Dušana Stojičića, a ne samo "šofer“ Dragana Kalinića.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik tvrdio je tada da je taj bh. entitet "pronašao svoj Dejtonski mirovni sporazum“.

Međutim, pripadnici MUPRS-a su u decembru prošle godine, nakon izvršenog vještačenja teksta "Dejtonskog mirovnog sporazuma“, pronađenog 31. oktobra 2017. godine na Palama, utvrdili su da se ne radi o originalnom dokumentu.

Vještačenje je izvršeno na osnovu naredbe Posebnog odjeljenja republičkog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminaliteta Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske u Banjoj Luci.

Pripadnik MUPRS-a Željko Kuntoš pušten je 1. novembra da se brani sa slobode, jer su u entitetskom javnom tužilaštvu smatrali da nije bilo zakonskih osnova za određivanje pritvora, a policija je sumnjala da je izvršio krivična djela trgovina uticajem i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Eurozastupnici zatražili neovisnu istragu o "izbornoj krađi" u Srbiji

Pokrenuta istraga požara u Johannesburgu u kome je poginulo 77 osoba

Policija istražuje tko je odbacio pano s fotografijama poginulih pripadnika MUP-a HR HB

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom