Svijet     | 25.04.2018. 08:36 |

Vučić dobio potporu za EU na kvadrilaterali u Bukureštu

FENA Agencije

 

BEOGRAD, 25. travnja (FENA) - Srbija želi biti iduća članica Europske unije, a to ne može učiniti bez jake potpore prijateljskih zemalja, izjavio je u utorak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u Bukureštu gdje se sastao s premijerima Bugarske, Grčke i Rumunjske.

Vučić je istaknuo važnost potpore Bugarske, Grčke i Rumunjske Srbiji na putu EU, ocijenivši da je ta podrška "otvorena i neiskvarena", prenose beogradski mediji.

"Ne mogu reći čija potpora od ove tri zemlje je najveća, jer sve su to naši prijatelji i važno je da građani Srbije to znaju, jer neki se već sad trude se da nam taj put u EU otežaju, a također su nam susjedi", rekao je Vučić novinarima nakon sastanka tzv. kvadrilaterale u glavnom gradu Rumunjske.

Predsjednik Srbije najavio je da će se osnovati radno tijelo radi konkretizacije dogovorenih infrastrukturnih i gospodarskih projekata.

Mediji prenose ocjene i ostalih sudionika sastanka u Bukureštu, koji daju potporu Srbiji i ističu napredak zapadnog Balkana u eurointegracijskim procesima.

"Vrlo je lako raspaliti konflikt na Balkanu. Vidjeli smo i u prošlosti – kada postoji problem u jednom dijelu Balkana, onda se to prenosi na druge dijelove regije. Povijest je pokazala da je to vodilo velikom uništenju", rekao je bugarski premijer Borisov.

Dodao je kako "svi shvaćaju da su dio europske obitelji", te da "ne postoji alternativa europskim izgledima za zapadni Balkan".

Rumunska premijerka Viorika Dancila ocijenila je Srbiju "važnim faktorom stabilnosti na zapadnom Balkanu" i istaknula njezinu ulogu "u procesu suradnje i pomirenja u regiji".

Grčki premijer Aleksis Cipras istaknuo je namjeru Rumunjske, Bugarske i Grčke da Srbiji pomogu u ostvarenju cilja i članstva u Unije.

"Srbija je zemlja koja radi i koja je uvijek radila na europskoj ideji", ocjenio je istaknuvši da je Srbija "zemlja koja je proteklih godina ostvarila napredak u rješavanju problema prošlosti".

Idući sastanak kvadrilaterale održat će se u Grčkoj koncem lipnja, javlja Hina. 

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Vučić sletio u Mostar; nakon više od 30 godina uspostavljena direktna aviolinija s Beogradom

Michel traži oprez prema pomjeranju roka za provedbu plana oporavka EU

Norveška bi trebala ubrzati usvajanje pravila i propisa EU

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!