Bosna i Hercegovina     | 24.04.2018. 14:10 |

Bosić, Đonlagić i Magazinović o mogućnosti izmjena Izbornog zakona

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 24. aprila (FENA) - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić (SDS)  danas je u Sarajevu izjavio novinarima kako misli da je prošlo vrijeme za promjenu Izbornog zakona BiH.

Dodao je da već idemo, praktično, u izbore „u jednoj kriznoj situaciji i da ćemo tek poslije izbora tražiti način kako da se ona razriješi“.

- Ne vidim neki pomak u tome - kazao je Bosić.   

Poslanik Mirsad Đonlagić (SBBBiH) je rekao da sve do zadnjeg roka do kojeg treba da se izmijeni Izborni zakon, pretpostavlja da postoji šansa i nada da se to može desiti.

- Želim da vjerujem da će se morati ispoštovati ti rokovi da se donese izmjena zakona, pogotovo što svi, ne samo u BiH, nego i izvan BiH, ističu to kao vrlo ozbiljan problem i kao imperativ da se to mora dogoditi - kazao je Đonlagić.

Poslanik Saša Magazinović (SDPBiH) je kazao kako smatra da je cilj onih koji u ovom trenutku imaju najveću političku moć, da se izbori održe, ali „ako je moguće u što većoj anarhiji i bez promjene Izbornog zakona, kako bi koristeći uticaj na pojedine članove CIK-a prekrajali rezultate onako kako njima odgovora“.

Centralna izborna komisija BiH bi početkom maja trebalo da raspiše opće izbore u BiH, koji će biti održani u oktobru ove godine. Da bi se izmjene Izbornog zakona mogle primjeniti na opće izbore u oktobru, potrebno ih je donijeti prije raspisivanja izbora.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Lajčak pozdravio dogovor koalicije na državnom nivou o Izbornom zakonu

Nderitu: Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju budućnost u kojoj nema mjesta negiranju genocida

Raguž: Nakon nametanja izmjena Izbornog zakona više pitanja otvoreno nego zatvoreno

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'