Svijet     | 24.04.2018. 09:12 |

Uhapšen osumnjičeni za napad u Torontu, deset poginulih i 15 povrijeđenih

FENA Internet

TORONTO, 24. aprila (FENA) - Prema posljednjim podacima u  jučerašnjem napadu u Torontu poginulo je deset, a povrijeđeno je 15 osoba. Osumnjičeni za napad kombijem na pješake u Torontu je 25-ogodišnji Alek Minassian, javila je u ponedjeljak televizija CBC (Canadian Broadcasting Corporation).

Vozač iznajmljenog bijelog kombija namjerno se zaletio u masu ljudi u sjevernom dijelu Toronta, saopćili su policija i bolnički izvori.

Policija je potvrdila da je vozač  u pritvoru, a  motivi napada još uvijek nisu poznati.

Kanadski ministar za javnu sigurnost Ralph Goodale rekao je da  napad u Torontu nema veze s pitanjem nacionalne sigurnosti.

Goodale je istaknuo da je još rano reći radi li se radi o terorizmu te da se za sada ne zna ima li napad veze sa sastankom ministara G7 u Torontu koji se održavao u vrijeme napada.

Šef policije Mark Saunders kazao je da se čini da je incident namjerno izazvan te da je vozač iznajmljenog kombija priveden bez otpora.

Najmanje jedan svjedok ustvrdio je da je riječ o namjernom činu. Svjedok je za Reuters izjavio kako je na poprištu događaja vidio najmanje dva mrtva tijela te je posvjedočio da je među stradalima ima i starijih ljudi.

Jučerašnji incident je najnoviji u nizu sličnih napada koji su u posljednje vrijeme počinjeni u Sjedinjenim Državama i Evropi i jedan je od najnasilnijih u novijoj kanadskoj istoriji.

Incident se dogodio 30 km dalje od mjesta na kojem se u Torontu održava sastanak ministara vanjskih poslova grupe sedam najrazvijenijih zemalja.


 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U izraelskom napadu ubijeno 38 osoba u blizini Alepa

Ruski FSB - U napad u blizini Moskve umiješani su Ukrajina, Sjedinjene Države i Britanija

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom