Svijet     | 23.04.2018. 16:08 |

Njemačka i Francuska traže od Trumpa da se ne povuče iz nuklearnog sporazuma

FENA Internet

TORONTO, 23. aprila  (FENA) - Čelnici Njemačke i Francuske tražit će od američkog predsjednika Donalda Trumpa da se ne povuče iz iranskog nuklearnog sporazuma s velikim silama jer bi time izazvao velike probleme, izjavio je u ponedjeljak njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Trump je postavio evropskim potpisnicama sporazuma rok do 12. maja da "isprave užasne pogreške" nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, ili će odbiti da produži ublažavanje američkih sankcija Iranu.

Maas je kazao da će tokom predstojećih sastanaka u Washingtonu, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražiti od Trumpa da ostane u sporazumu. Sporazumom se nudi Teheranu ublažavanje sankcija u zamjenu za ograničenja njegovog  nuklearnog programa.

- Vjerujemo da je izuzetno birno držati se sporazuma. Ukoliko se SAD povuku iz njega, ne bismo imali ništa uporedivo s njim i strahujemo da bi se sitacija značajno pogoršala sa svime što ide uz to - izjavio je on novinarima.

Maas je, govoreći na marginama sastanka ministara vanjskih poslova Grupe sedam vodećih industrijskih zemalja svijeta, također istakao da će G7 zvanično pozvati Rusiju da razriješi krizu u  Siriji.

Upitan šta će biti navedeno u završnom kominikeu dvodnevnog samita, Maas je izjavio novinarima da će "ponovo istaknuti da nema političkog rješenja u Siriji bez Rusije, i da Rusija mora dati doprinos takvom rješenju", prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Avioni više neće prevoziti poštu unutar Njemačke

Nekoliko osoba poginulo u sudaru autobusa u blizini Leipziga

Baerbock: Humanitarne organizacije moraju biti u prilici da nesmetano dostavljaju pomoć u Gazu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!