Bosna i Hercegovina     | 23.04.2018. 11:50 |

Albanac koji je pokušao prokrijumčariti 23 kg marihuane predat Tužilaštvu BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. aprila (FENA) - Tridesetogodišnji državljanin Albanije K.F. (1988.) u čijem vozilu su pripadnici Granične policije (GP)BiH otkrili 23 kilograma marihuane u ponedjeljak je, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „neovlašten promet opojnim drogama“, predat postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH. 

Naime, policijski službenik Granične policije BiH u nedjelju je kontrolom 'Renaulta Scénica' na Međunarodnom graničnom prijelazu Ivanica prilikom izlaska iz BiH uočio prepravke na podu iza vozačevog sjedišta. U cilju detaljnog pregleda vozila ono je dovezeno na Međunarodni granični prijelaz Deleuša gdje službenici koriste specijalističku opremu najnovije generacije. Korištenjem endoskopa doniranog u sklopu CIAT projekta (koji finansira Vlada SR Njemačke, a realizira UNDP) u duplom dnu vozila otkrivena su 23 paketa s 23 kilograma marihuane, saopćeno je danas iz Granične policije BiH.

Vozač K.F. lišen je slobode, dok su njegovi saputnici u vozilu, dva državljanina Albanije, ispitani u svojstvu svjedoka.

Prilikom detaljnog pregleda vozila, koji je obavljen uz nalog tužioca Tužilaštva BiH, pripadnici GPBiH uključili su i službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH koji je koristio baster doniran od strane EXBS Programa.

„Spriječeno krijumčarenje marihuane jedna je u nizu uspješnih akcija Granične policije BiH u kojoj je korištena donirana specijalistička oprema najnovije generacije, što ukazuje na važnost podrške koju ova agencija, kao i drugi organi u BiH, dobijaju od partnera poput vlada Njemačke i SAD-a. Istovremeno su veoma bitne i obuke službenika za korištenje te opreme. U situaciji kada maksimalno koristimo ljudske kapacitete, uslijed nedostatka od minimum 570 policijskih službenika, veoma je važno da raspolažemo specijalističkom opremom čija upotreba to djelimično može nadomjestiti", istakao je tim povodom direktor GPBiH Zoran Galić.

Oduzeto vozilo i marihuana predati su u daljnju nadležnost Suda BiH, stoji u saopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Kuprešaković u studijskom posjetu OLTIM-u u Parizu

Kuprešaković i predstavnici UNODC-a razgovarali o zajedničkim aktivnostima i modalitetima saradnje

Pripadnici Granične policije BiH spriječili krijumčarenje 22 strana državljana

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom