Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 22.04.2018. 23:24 |

Zvizdić: Ne postoji 'glavna' država na Balkanu, svaka mora jedna drugu poštovati

FENA

GRAČANICA, 22. aprila (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH i potpredsjednik SDA Denis Zvizdić obraćajući se na javnoj tribini SDA u Gračanici nazvao je ovu općinu "ekonomskim tigrom“ BiH te da se tokom današnje posjete gračaničkim kompanijama RPC Superfos i DOO Tring uvjerio u istinitost naziva "od posla čaršija“, kako općinu Gračanica nazivaju.

Ocijenio je da spomenute kompanije pokazuju vitalnost, snagu, prepoznatljivost i sposobnost Gračanlija, koje, kako je kazao,  bude nadu za nastavak projekta ekonomskog jačanja BiH.

Govoreći o historijskom putu SDA, kazao je da je ova stranka nastala kao ideja, pokret i potreba Bošnjaka i svih onih koji vole BiH da imaju državotvornu stranku, koja će braniti ideju Bosne i status Bošnjaka.

Smatra da je politički suverenitet bošnjačkog naroda jedna od najvećih tekovina SDA.

Rekao je također da se Bošnjacima pokušava nabaciti stigma da su remetilački faktor na ovim prostorima.

-Dok se veličaju ratni zločinci i koriste provokativni simboli, Bošnjaci koji su preživjeli genocid se optužuju da su ratnohuškaši. Odbacujemo sve takve klevete koje se pojavljuju i to će morati prestati - poručio je Zvizdić.

SDA je, potcrtao je, nepremostiva brana za bilo kakve nasrtaje na suverenitet, teritorijalni integritet i cjelovitost BiH.

Govoreći o formiranju novih političkih partija u BiH, Zvizdić je ocijenio da je na djelu projekt podjele Bošnjaka.

Kad su u pitanju ekonomski parametri u BiH, mišljenja je da ekonomija ove države ide u dobrom pravcu te da je BiH  lider u regionu po mnogim parametrima, da ima najveći izvoz u regionu.

Naveo je također da se bilježi rast prerađivačke industrije, da raste broj turističkih posjeta, te da je u posljednje tri godine otvoreno oko 50.000 novih radnih mjesta.

Zvizdić je stava da SDA mora ostati u kapacitetu koalicionog lidera poslije predstojećih općih izbora, kako bi se svi ovi parametri rasta nastavili.

Poručio je "Istoku i Zapadu" da se prestanu miješati u unutrašnje poslove BiH, naglasivši da ne postoji glavni narod na Blakanu.

- Ne postoji glavna niti liderska država na Balkanu. Postoje ravnopravne, suverene države na Balkanu i svaka mora jedna drugu poštovati - poručio je Zvizdić.

Naglasio je da su prioriteti SDA, između ostalog, EU i NATO savez, navodeći da procesi u tom pravcu idu u dobrom smjeru te poručivši mladima da će živjeti u evropskoj BiH.

Potpredsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić, govoreći u obraćanju o aktuelnoj političkoj situaciji i formiranju novih političkih partija, ocijenio je da se u SDA dogodila izdaja od ljudi koji su, kako je rekao, "sebe stavili ispred općih interesa“.

Podsjetio je da je TK najmnogoljudniji kanton te da je to kanton s najviše privrednih potencijala.

Govoreći o značaju SDA za BiH, poručio je da je ta stranka jedini zaštitnik stabilnosti i očuvanja ove zemlje, te da je njen temelj.

Između ostalih na ovom skupu obratio se i predsjednik Povjereništva OO SDA Gračanica i predsjednik AM SDA BiH Salko Zildžić, koji je naglasio da su "sve strijele uperene u samo jedan politički projekt, u samo jednu političku ideju, odnosno u SDA".

Pozvao je simpatizere i članove SDA da se što više uključe, da bi, kazao je, obnovili tu stranku i u oktobru suvereno pobijedili u ovoj općini.

Na javnoj tribini, koju je organiziralo Povjereništvo OO SDA Gračanica, također su se obratili poslamik u Parlamentu BiH i potpredsjednik Povjereništva KO SDA TK Amir Fazlić, poslanik u Federalnom parlamentu Muhamed Ibrahimović, bivši premijer TK i predsjednik Povjereništva OO SDA Banovići Bego Gutić, te bivši ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK Hasan Fehratović.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDA

Zvizdić čestitao Pesah: Želim da vam dani praznika budu ispunjeni srećom i zadovoljstvom

Izetbegović traži od institucija BiH i EUFOR-a da spriječi masovna okupljanja u Srebrenici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta